MarinaNew_Fly
Liat_Fly

מזון לגוף ולנפש: סדנת בישול ולמידה על פי עקרונות הזן

מאת: גת וייס עבודי - עורכת פורטל EatWell לתזונה בריאה
זמן קריאה: 4 דקות
יש מתנות שהן חוויות לכל החיים. הסדנאות של אביטל סבג הן בדיוק כאלו: מתנה לעצמך או ליקרים לך, חוויה שהיא גם טעימה, גם מקרבת, ובעיקר – פותחת את הראש והלב לאורח חיים בריא יותר

סדנת בישול ולמידה על פי עקרונות הזן. צילום: אביטל סבג

MarinaNew_IN

אני טיפוס של חוויות, הרבה יותר מאשר חפצים.

במיוחד כשבשגרת החיים – ילדים, עבודה, טלפונים שלא מפסיקים לצלצל – קשה לי לפנות זמן לעצמי.

לשמחתי, באחד מימי שישי של יוני, רגע לפני שפרצה המלחמה עם איראן, לקחתי לעצמי רגע כזה והגעתי לסדנת הבישול והלמידה של אביטל סבג, שהיא למעשה חלק מהקורס השלם שלה "זן מסביב לשולחן".

ולא, לא הייתי צריכה לטוס ליפן או לנפאל כדי להתמלא בזן.

רק לנסוע כמה דקות ליפו היפה, מה שגם תרם לאשליית החו"ל…

סמטאות יפו היפה. צילום: אביטל סבג

סמטאות יפו היפה. צילום: אביטל סבג

הגיע זמן לנשום, להתמסר ולהתמלא

אחרי ניווט קל בסמטאות יפו (אין מה לעשות – ניווט זה לא הצד החזק שלי), נכנסתי לחלל של הסדנה ברגע האחרון, עדיין עם הראש במקום אחר: טרדות היומיום, הילדים שנשארו בבית, הרשימות של העבודה שממתינות לי.

אבל אז נכנסה אביטל, ואיתה – נוכחות מרגיעה ונעימה.

היא הציגה את עצמה ואת עקרונות הזן, וברגע אחד שמה אותי – ואת כולנו – בכאן ועכשיו.

“מה את עושה?" שאלה בחיוך את אחת המשתתפות ששתתה מים.

"לוגמת מים".

"זה בדיוק זן", אמרה אביטל.

החלטתי גם אני ללגום מים ולהתמסר לחוויה.

לוגמים מים ומנקים את המחשבות מכל מה שלא קורה כאן ועכשיו. צילום: pexels

לוגמים מים ומנקים את המחשבות מכל מה שלא קורה כאן ועכשיו. צילום: pexels

טיפים מהמיץ הראשון

כדי לפתוח את הסדנה, קיבלנו מיץ ירקות צלול וטעים איתו מומלץ לפתוח את הבוקר.

אביטל הסבירה:

שעות הבוקר (7:00–9:00)

אלו הן שעות פעילות שיא של מערכת העיכול , לפי השעון הביולוגי הסיני.

לכן, מומלץ לצרוך בשעות אלו מזון מזין וקל לעיכול כמו פירות וירקות (ולוותר בשלב הזה על הקפה).

שייק ומיץ – זה לא אותו דבר

שייק מכיל את כל הסיבים, ולכן משביע יותר ויכול להחליף ארוחה.

מיץ צלול אורגני, לעומת זאת, נספג במהירות ומסייע לשיקום תאי הגוף.

שילוב רכיבים הוא חובה

חושבים לפתוח את הבוקר עם מיץ תפוזים סחוט? עדיף שלא.

חשוב שהמיץ יהיה מיץ צלול, אורגני ומשלב ירק ופרי כדי לאזן את רמות הסוכר במיץ.

מיץ מתפוזים בלבד - בחירה לא מאוזנת. צילום: pixabay

מיץ מתפוזים בלבד – בחירה לא מאוזנת. צילום: pixabay

וכדי שגם אתם תוכלו ליישם בבית, אביטל שיתפה דוגמה למיץ מאוזן שמתאים לבוקר קייצי:

לכמות של ליטר בטוחן מיצים:

2 תפוחים ירוקים (טעם חמוץ ומנקה שמתאים לבוקר)

3 גבעולי סלרי

4 מלפפונים (בעלי איכות מקררת)

מלון ללא קליפה

כוס אוכמניות טריות (עשירות בנוגדי חמצון)

תאמינו לי, עם מיץ כזה, יהיה לכם קל לשכוח מהקפה של הבוקר.

אוכמניות טריות נותנות בוסט של נוגדי חמצון למיץ הצלול. צילום: אביטל סבג

אוכמניות טריות נותנות בוסט של נוגדי חמצון למיץ הצלול. צילום: אביטל סבג

שתיתם? עכשיו מנוחה!

אביטל הדגישה: חשוב לנוח אחרי מיץ כזה, ולא למהר לארוחה. לתת לגוף לעכל – ולתאים לספוג.

בין הלגימות – לומדים ומתחברים

בין לגימה ללגימה, הכרנו זה את זו: משתתפים מכל הסוגים – זוגות, אם ובנה הטבעוני, בחור שקיבל את הסדנה כמתנת יומולדת מאחיותיו, ואפילו משתתפת ותיקה שמגיעה לכל סדנה של אביטל.

השיחה זרמה והחיבורים נוצרו כמעט מעצמם.

אביטל הרחיבה על דרישות הגוף בקיץ:

בקיץ הגוף מבקש לאכול מזונות קרירים, שיסייעו לצנן את החום.

מלפפון, אבטיח, מלון, ענבים ופירות יער, למשל, עשירים בנוזלים ונוגדי חימצון ותורמים להזנה טובה של מערכת העיכול .

מומלץ להרבות באכילה של מזונות טריים, Raw, סלטים, נבטים, לצמצם ארוחות ולדייק ככל האפשר באיכות חומרי הגלם.

לומדים ונהנים בסדנה של אביטל. צילום: קרן רוקמן

לומדים ונהנים בסדנה של אביטל. צילום: קרן רוקמן

ועכשיו כבר התחלנו להיות רעבים…

לקראת הבישול, קיבלנו טעימה ראשונה – לחם מכוסמת ירוקה, עם ממרח שקדים יווני (סקורדליה) וממרח צ'אטני ירוק.

אם אי פעם הייתם בספק אם אוכל בריא יכול להיות טעים, טעימה מהלחם הזה, וכל הספקות מתפוגגים.

אביטל הרגיעה שכל המתכונים יחכו לנו בקבוצת הווטסאפ שפתחה עם כל משתתפי הסדנה. המתכון ללחם כוסמת מחכה גם לכם כאן

לחם כוסמת ללא גלוטן. צילום: אביטל סבג

לחם כוסמת ללא גלוטן. צילום: אביטל סבג

בישול בריא ומודע

בשלב הזה עברנו לעשייה עצמה – מרכז הסדנה היה מרק ראמן קייצי, ולצידו פטריות שיטאקי במרינדה על מצע של פאבה יוונית (מחית אפונה צהובה).

אייל פורת, הסושף של אביטל, לימד אותנו צורת חיתוך מיוחדת לפטריות, שהיא גם אסתטית בהגשה וגם תאפשר למרינדה לשקוע בפטרייה.

צורת החיתוך הייחודית. צילום: אביטל סבג

צורת החיתוך הייחודית. צילום: אביטל סבג

למתכון הפטריות במרינדה וההסברים של אביטל לגבי תרומתן הבריאותית לחצו כאן.

למתכוני בריאות נוספים של אביטל סבג:

סלט נבטים סינים ברוטב סאטה

סלט אטריות סובה

עוגת וניל ופירות העונה ללא גלוטן

תוך כדי חיתוך מרכיבי המרק שנבחרו בקפידה, קיבלנו גם שיעור שלם על תזונה מודעת.
הנה שתי תובנות בולטות:

חשיבות הבחירה בטופו שאינו מהונדס גנטית

לפי אביטל, יש לבחור בטופו שמוצהר לגביו שאינו GMO (מהונדס גנטית).

הגוף, לדבריה, מזהה הבדל – גם אם אנחנו לא.

כשהגוף מזהה משהו שמגיע אלינו מאמא אדמה, הוא יודע לעבוד איתו הכי טוב.

ברגע שמזון הונדס גנטית במעבדה, הגוף לא מצליח להפיק ממנו את אותן איכויות.

שימו לב לתירס!

מלבד הטופו, אחד המזונות הבעייתיים בהקשר זה, לפי אביטל הוא התירס, כאשר מרבית התוצרת היום מהונדסת גנטית.

התירס המהונדס נמצא כמעט בכל מזון מתועש, ואפילו בתזונת העופות שאנחנו אוכלים.

הדרך להימנע ממנו? לבחור פחות תעשייתי, יותר טבעי.

כשהכל היה מוכן, ניגשנו לאכילה.

כל אחד קיבל קערת מרק ומילא אותה במה שהוא אוהב – קישואים, פולי סויה (אדממה), בצל ירוק, נבטים, טופו וכמובן אטריות – אודון קלאסיות או אטריות סובה העשויות מכוסמת.

על כל הטוב הזה נשפך ציר הירקות שהכינה אביטל מבעוד מועד, בעל טעם עמוק וטוב.

מי שרצה, זכה גם לכוס יין איכותי ליד.

ראמן קייצי מושלם. צילום: אביטל סבג

ראמן קייצי מושלם. צילום: אביטל סבג

קינוח – עם ערך מוסף

לסיום, קיבלנו את ה"שוקולד המרפא" של אביטל. פשוט להכנה, ממכר בטירוף – ובעיקר עושה טוב לגוף ולנשמה. המתכון מחכה לכם כאן.

ובזמן שליקקנו את האצבעות, אביטל סיפרה לנו שהיא מבשלת כבר את הסדנה הבאה שתתקיים באוגוסט.

חלק מהמשתתפים התלוננו שהם יהיו בחו"ל, אבל אביטל גילתה לנו שהסדנה כבר כמעט סולד אאוט… ומי שמעוניין כדאי שישריין מקום בהקדם.

ומה עכשיו?

עכשיו, אני מהמרת, שהתוכניות לחו"ל יחכו לנו עוד קצת… אבל זן, תודעה ומזון בריא לגוף ולנשמה כולנו צריכים במיוחד לאור התקופה.

אז אם גם אתם רוצים ללמוד לבשל בריא, להתמלא בהשראה ולקבל כלים אמיתיים לחיים – שווה לטעום בעצמכם מהקורס "זן מסביב לשולחן" של אביטל סבג.

אביטל סבג - יש עוד כל כך הרבה מה ללמוד ממנה. צילום: גבריאל חורש סבג

אביטל סבג – יש עוד כל כך הרבה מה ללמוד ממנה. צילום: גבריאל חורש סבג

וגם אפשר להתחיל מללגום מים, ולהתרכז אך ורק ברגע הזה ממש.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו