Liat_Fly
SmartKish_Fly

כל דבר תחת השמש

מאת: טאריקה, רוקחת קונבנציונאלית ומטפלת ברפואה איור-וודית במקצועה
זמן קריאה: 3 דקות
המזון הוא התרופה הטובה ביותר והטיפול ארוך הטווח הטוב ביותר הקיים. תזונה מאוזנת ומתאימה היא ערובה לבריאות טובה. תזונה לא נכונה עלולה לגרום למגוון רחב של מחלות. מאמר בנושא מאת טאריקה, רוקחת קונבנציונאלית ומטפלת ברפואה איור-וודית.

להרגיש רעננים וחיוניים, צילום: 123RF

SmartKish_In

למען הסדר הטוב אתחיל ואומר כי בעצם אין דבר כזה "תזונה איורוודית". על פי החוכמה האיורוודית העתיקה שום דבר, למעשה, הוא לא איורוודי ויחד עם זה כל דבר תחת השמש, כולל השמש, הוא תרופה.

האיורוודה היא מדע מדוייק המסביר לנו איך לחיות באיזון והרמוניה עם הטבע, שאנו, באופן לא מפתיע לגמרי, חלק ממנו, תוך שאנו נותנים את תשומת הלב המלאה לאיזון המושלם בין גוף – תודעה וליחסים של אלו עם היקום כולו. כך שלמעשה איורוודה היא דרך להתבונן על העולם: יש סיבה, יש תנאים ולכן יש תוצאה וכל אלו, תלויים אחד בקיום השני ואנחנו , כמו השאר, חלק מאותה חוקיות.

תזונה כרפואה

המזון הוא התרופה הטובה ביותר והטיפול ארוך הטווח הטוב ביותר הקיים. תזונה מאוזנת ומתאימה היא ערובה לבריאות טובה. תזונה לא נכונה עלולה לגרום למגוון רחב של מחלות ואפילו להוריד את יעילותן של צמחי מרפא בשל מנגנוני פעולה סותרים בגוף ולכן האיורוודה מייחסת חשיבות כה רבה לתזונה.

תזונה מאוזנת בעיניים איורוודיות יכולה להיות שונה מאוד ממה שאנו מכירים במערב. האיזון באיורוודה מתייחס לשלושת כוחות הטבע העיקריים(הדושות) ולעוצמת אש העיכול ולא למינרלים, וויטמינים, פחמימות וכו' וזאת בגלל שהאיור וודה רואה כל אדם באופן ייחודי ולכן רק הגיוני שעבור כל אדם המושג "תזונה מאוזנת" יקבל משמעות ייחודית ושונה ויתפר למידותיו.

הטבע המולד- פרמקוגינטיקה עתיקה

כיום המושג פרמקוגינטיקה נכנס לכתבים הרפואיים יותר ויותר. הרפואה המודרנית, לאחר השלמת הקוד הגנטי, החלה באיתור פוטנציאל מחלות והתאמת טיפול באופן ייחודי לטבעו של האדם הקבוע בד.נ.א.

באיורוודה קוראים לזה פראקרוטי או הטבע המולד. הטבע המולד הוא למעשה סוג הטיפוס המורכב מחמשת האלמנטים של הטבע (אויר, מים, אדמה, אש וחלל) בשילובם הייחודי לכל אדם. הטבע המולד הוא כמו "טביעת אצבע" האופיינית לכל אחד ושמורה עמו לכל מהלך חייו.

הטבע המולד נקבע ברגע ההתעברות בחלקו ובחודשי ההריון הראשונים ולכן תלוי כמובן בטבע המולד של ההורים אך גם באורח חייהם והתנהגותם לפני ההתעברות ובזמן ההריון. את הטבע המולד מאבחן רופא איורוודי בעזרת אבחון הדופק, בדיקת האנטומיה, והתפקודים הפיזיולוגים ומגוון שאלות אותן נשאל המטופל העוזרות למטפל לקבוע את טבעו המולד באופן ייחודי. שלב זה חשוב במיוחד כי בעזרת ידיעת טבעו המולד של אדם ניתן לדעת לאילו מחלות הוא מועד, אילו מערכות רגישות יותר עבורו ואיזה סוג של אורח חיים עליו לנהל על מנת שיוכל לחיות במלוא הפוטנציאל הבריאותי, המנטאלי והרוחני שלו ולנהל חיים בריאים, ארוכים, איכותיים ומספקים.

מעיל פרווה מידה לארג'- זה טוב או לא טוב?

הנטייה שלנו לסווג ולתייק את הדברים מסביבנו כ"טובים" או "לא טובים" אולטימטיבית, אינה מדויקת במהותה. נסתכל בהגיון הבא: מעיל פרווה מידה לארג'- האם הוא "טוב" או "לא טוב"? כמובן תבוא התשובה- תלוי למי! אם אני מתגורר בהימלאיה בימי החורף ואני אדם מבוגר ייתכן מאוד שאוכל להפיק תועלת ממעיל שכזה. אבל אם אני תל אביבי באוגוסט- כנראה שלא..

הסיווג של המזון על ידינו כ"בריא" או "לא בריא" צריך להיעשות באותו ההיגיון. כשאנו קובעים את התזונה הנכונה והבריאה לאדם עלינו לקחת בחשבון את כל מכלול הדברים שמרכיבים את אותו אדם: הטבע המולד שלו, מצבו הבריאותי העכשווי, גילו, עוצמת העיכול, סביבת מגוריו, איזו עונה בשנה, סביבת עבודתו, הרגלים ועוד. כמובן שהתזונה משתנה גם כן בהתאם לשלבים בחיים, עונות השנה כשתמיד נקודת הפתיחה היא ההתאמה לטבע המולד.

על פי ההיגיון הזה ,כל דבר תחת השמש הוא תרופה, גם המבורגר צ'יפס וקולה הם תחת השמש. אבל רגע לפני שאתם מסתערים על מסעדת המזון המהיר הקרובה לביתכם, עצרו- מזונות אלו עשירים בטעמים מתוק ומלוח המרכיבים את אלמנט האדמה והמים- אלמנטים אשר בתרבות השפע של המערב נצרכים מעל ומעבר לכל יכולת לעכל, משאירים בצד את ארבעת הטעמים הנוספים: חמוץ, מר, חריף ומצמת (מייבש- כמו זרעים של רימון…) ובכך פוגעים בעיכול, גורמים לצבירת תוצרי מזון לא מעוכלים לגמרי, המופיעים ברמה העדינה ביותר בתוך כלי הדם ובכלל ברקמות, חוסמים אותם וגורמים למחלות. באיורוודה קוראים לתוצרים אלו אמה. במערב- כולסטרול וטריגליצרידים.

ידיעת הטבע המולד היא חשובה לאין ערוך. מלבד תזונה מתאימה, אדם ההולך בדרך החיים האיורוודית חיי את חייו במודעות ולומד להבחין במינון המדויק והנכון עבורו במגוון תחומים, מבלי לצרוך יותר מדי מחלקם או מעט מדי מאחרים: הבחנה בין תשוקה או דחף לבין צורך אמיתי ובריא, מודעות לפעילות גופנית מתאימה ,מודעות לניקיון והזנת הגוף, מודעות למספר שעות השינה והעירות, עיסוק ועבודה במינונים נכונים, זמן המוקדש למדיטציה והתפתחות רוחנית, זמן המוקדש לקהילה וכו.

אדם בריא מוגדר באיורוודה כאדם אשר כל כוחות הטבע בו מאוזנים, אש העיכול מאוזנת, יצירת תוצרי העיכול טובה, האדם חווה בהירות של החושים והתודעה ותחושת שמחה וסיפוק.

שנהייה כולנו בריאים!

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו