Bari15_Fly
Liat_Fly

למצוא איזון בין הטיפות

מאת: עדן פלד, (R.na.(CI.H) (H.S.P
זמן קריאה: 4 דקות
כשהמתח מסביב גואה ועדיין אין אפשרות לעשות שינוי מהותי בחיים, יש כמה מזונות שיחלצו לעזרתנו: איזה דגן ירגיע אותנו? אילו ירקות יעזרו לנו לנשום טוב יותר? ובמה כדאי לתבל את האוכל כדי להגיע לאיזון?
Liat_IN

מהו לחץ?

לחץ הוא חוסר היכולת שלנו להכיל חוויות במציאות, להתמודד איתן, להסתגל אליהן, להרפות משליטה ולעשות שינוי שיוביל לפתרון טוב יותר. הנה מספר פתרונות ביניים, שיוכלו לעזור לפני שאנו משנים משהו מהותי בתנועה שלנו בחיים. צמחי המרפא והתזונה הטבעית אכן נחלצים לעזרתנו, ובגדול.

באמצעות התזונה יש לנו מספר דרכים להעצים את יכולת ההתמודדות שלנו כפרטים מול הלחץ:

1. מזונות מרגיעים – שיבולת שועל לדוגמא, העשירה בטריפטופאן, חומצה אמינית ההופכת במוח, בשילוב עם ויטמין B6 המצוי בה גם כן, לסרוטנין, הורמון האושר.
2. הרגלי אכילה – להפסיק את העשייה על מנת לאכול, לאכול ארוחה סביב שולחן, לדבר פחות, ללעוס יותר וכדומה.
3. לשתות מים – מים הם תמצית הקיום והם משפרים את התפקוד ויכולות ההולכה והתנועה שלנו ושל המזון שלנו בתוך מערכת העיכול.
4. לנשום בין הארוחות ובמהלכן – הרווח שבו נכנסת האנרגיה לחיינו.
5. מזונות הנותנים מענה לתסמיני אכילה תחת עומס
6. לאכול פחות – אם אתם בעומס, אכלו פחות, הרי המזון כלל לא יעזור לכם, ואולי הרעב יעזור למצוא את הרגע בתוככם ואחר כך מסביבכם – לאכילה, ומתוך כך – לשקט.
7. תבלינים וצמחי מרפא מרגיעים במנגנונים שונים – צמחים משפרי עיכול המעצימים את תפקד מערכת העיכול לעיבוד המזון והפקת המירב ממנו על ידי שיפור ספיגת חומרים חיוניים, צמחים העובדים על בלוטת יותרת הכליה האחראית לייצור הורמוני הלחץ ומשפרים את יכולתו של הגוף להסתגל לשינויים, לחץ ומתח, צמחי מרפא נוגדי עווית המשפרים את זרימת אנרגיית החיים בכלי הדם, ובצינורות הנשימה והעיכול, ואף צמחי מרפא מזינים שמונעים מאתנו לרוץ אחרי מעוררים כמו קפאין, ניקוטין וכדומה, המשפיעים באותה מידה עלינו ועל הלחץ עצמו להתגבר.

מזונות, תבלינים וצמחי מרפא מאזנים

ישנם מזונות שונים לאיזון, וביניהם ניתן למצוא את העלים הירוקים – אלו הם קבוצת מזון ידועת שם, שאכן זוכה במירב השבחים ולא לחינם. מדובר בעלים ירוקים העשירים בחומרים פעילים מגוונים שמאזנים הן את רמות הסוכר, רמות הכולסטרול, מאזנים בין חומציות ובסיסיות ואת משק הנוזלים בגוף. מעל לכל, הם מצליחים בנגיסה אחת, להזין את הגוף בחומרים חיוניים לבריאותו ובמקביל לעזור לו לפנות את הפסולת שאינה מיטיבה עימו עוד. הם משפרים את תפקוד איברי ההפרשה, מעלים את היכולת נוגדת החימצון של הגוף להתמודד עם זיהומים ורעלים, ונותנים לגוף לנשום, תרתי משמע בכל הרבדים, מהגוף הפיזיולגי שלנו, אל גוף הנפש ומעבר, אנחנו פשוט נושמים יותר טוב. ומי שנושם טוב, מאוזן יותר.

עלים ירוקים: תרד, מנגולד (עלי סלק), קייל, רגלת הגינה, רוקט, פטרוזיליה, כוסברה, נענע, בזיליקום, טימין, שמיר, סלרי, חלמית, סרפד וגדילן מצוי.

ישנם צמחי תבלין רבים המאזנים בכל מיני דרכים ישירות ועקיפות, וביניהם הקינמון – זוהי קליפת עץ גדול ומרשים, אשר ממנו מכינים את המקלות שהם בעצם קליפת העץ המגולגלת. את הקינמון אנו מכניסים בתערובות תבלינים מכל התרבויות כמו ראס אל דוכן המרוקאי, צ'אי מסאלה ההודי ובחוויאג' התימני. את התבלין ניתן לשים הן בצורתו המוכרת יותר כתבלין לחליטות צמחים ותה, לקינוחים ומתוקים, ובעיקר שוקולד. אך ניתן גם לשים את הקינמון במאכלים רבים, בתבשילים, במרקים, במוקפצים שונים ובאורז כמובן. דרך ההכנה הרפואית שלו היא בחום גבוה או בעזרת חומרים הממצים את החומרים המסיסים בשמן שבו, אך בבישול בחום גבוה או בכלי סגור למשך שעה ויותר, ניתן להפיק ממנו את החומרים האלו בעוצמת פעילות טובה. במקורות מוזכר הקינמון בין התבלינים ששימשו בבית המקדש, וכתבלין מעורר.

מה כל כך טוב בתבלין הזה בהקשר של איזון? הקינמון נחקר ונמצא כמאזן סוכר, כולסטרול ומוריד שומן בטני בדרך זו. הקינמון מוכר כסופח גזים ומשפר עיכול, בעיקר בעזרת תכולת השמן הנדיף שבו נוגד העווית למעיים, ומשפר ספיגה לחומרים אחרים. הוא ידוע כמעורר, מחזק ומחמם, עם פעילות ממריצת זרימת דם. כלומר, ניתן לתת אותו לאיזון לאנשים המבטאים חולשה וחוסר (ביטוי מסורתי לחוסר דם, חוסר אנרגיה וכדומה). בשל עובדות אלו הוא אף ידוע כמייזע חם למצבי מחלות קור (מחלה עם תסמינים של מחלות חורף אך ללא עליית חום הגוף מעבר לטווח הרצוי).

הקינמון הוא צמח מחזק, מפקח ומיישר. יכולתו לדייק אותנו ולתת לנו את ההכרה לדייק את התפיסה שלנו, הרצונות שלנו ואת היכולות לעשות זאת מבלי לטשטש את המציאות היא רבה. הוא מביא לאיזון רגשי באמצעות התדר שהוא מחזיק כצמח תבלין ומרפא המשחרר את הגוף מהמצוקות והכיווצים השונים שלו, כמו גם את התנועות שלנו בעולם הרגשי שאנו חיים בו.

צמחי מרפא לניהול אנרגיה בהרמוניה

ישנם צמחי מרפא אדפטוגניים שאין מנוס מלהזכיר. אלו צמחים הפועלים על בלוטת יותרת הכליה ותיאורם ברפואת הצמחים הוא "מאזנים", בשל יכולתם להביא להרמוניה וחלוקת אנרגיה נכונה בין איברי ומערכות הגוף, כמו גם בין חלקי הנפש והעולמות השונים שלנו.

האדפטוגניים הם צמחי מרפא המכילים ספונינים טריטרפנואידיים או ספונינים סטרודיאליים, חומרים מסיסי שומן, שאנו מכירים כחומרים שיש בסבון. חומרים אלו הם בעלי הרכב מולקולרי כמו של הורמון הקורטיזול, המשפיע על פעולות רבות בגוף. כשהלחץ גבוה, מפרישה בלוטת יותרת הכליה (האדרנל) קורטיזול בכמות גבוהה יותר, וזה משפיע יותר על הגוף עד שישנן פגיעות שונות. מערכת העיכול נחלשת, תגובות מערכת החיסון גם כן, קצב הלב מואץ ורמות הגלוקוז בדם נדרשות לעלות.

כשהצמחים האדפטוגניים מתלבשים על קולטני הקורטיזול, הם מווסתים את ייצורו, וכך מעבר למניעת שלל התופעות שהוזכרו, גם מפחיתות תהליכים דלקתיים הנוצרים מהגברת הייצור של עודף היסטמין על ידי אותו קורטיזול.

דוגמאות לצמחי מרפא אדפטוגניים בטוחים לשימוש

ויתניה משכרת (אשווגנדה) – צמח הודי המצוי גם בארצנו היפה, ונמצא בשימוש הרבליסטי נרחב. הצמח מעלה את יכולת הגוף להסתגל למצבי דחק ועקה (STRESS), משפר ספיגת חומרים חיוניים ביניהם ברזל (יעיל במצבי אנמיה), לשיפור תפקוד מיני והעלאת רמות הפוריות, לתת פעילות בלוטת התריס ועוד.

פשתה שרועה BACOPA – צמח הודי גם כן, הנחשב לצמח מקודש (בראהמי בשמו ההינדי), באיכותו הרוחנית. מצוי גם בארץ ישראל. זהו צמח היעיל להתמוטטויות עצבים ומתח מתמשך, מחזק עצבי ולבבי, למיקוד וריכוז, ואף  להיפראקטיביות. הוא יעיל הן במצבי חרדה והן במצבי דכאון, מה שמדגיש את יכולתו המאזנת יותר מכל – לנתב את העודף ואת החוסר ולמצוא את ההרמוניה בין שניהם.

בין פטריות המרפא ניתן למצוא את הגנודרמה, הריישי – פטרייה אדפטוגנית בעלת איכות צמחית מסורתית ניאטרלית המאזנת רמות סוכר, מעלה את יכולת הגוף להתמודד מול מצבי לחץ הן במישור הסביבתי והן במישור הפיזיולוגי. הריישי יעילה לטיפול מאזן בסוכרת, לאיזון לחץ דם ולמניעה ותמיכה בסרטן.

עשו לעצמכם טובה, מצאו רגע של פנאי לנשום, להירגע ואולי אפילו לתפוס שיעור יוגה על הדרך, ולאט לאט, הדרך תתרחב להיות החיים עצמם, והמשימות יהיו מה שביניהם, בין הטיפות…

עדן פלד

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו