Checkup_Fly
Checkup_Fly

חומרי הדברה והגנטיקה שלכם

מאת: דונה ג'קסון נקאזאווה
זמן קריאה: 3 דקות
כאשר אתם קונים מוצרי מזון, העדיפו תוצרת אורגנית. מחקר שנערך לאחרונה מוכיח עד כמה חלק מאתנו רגישים מבחינה גנטית להשפעות המזיקות של חשיפה לחומרי הדברה

היכולת לפרק רעלים קשורה לגנטיקה שלכם (123RF)

Myco_IN

במחקר שנערך לאחרונה נטלו החוקרים דגימות דם מנשים ובדקו את רמות האנזים שנקרא פארא-אוקסונאז 1, או PON1, שמסוגל לפרק את המטבוליטים (חומרי הפירוק) הרעילים של הפוספטים האורגניים. זהו תפקוד חשוב של הגוף.

יש לכם Q או R?

אנשים שבגופם נמצא סוג מסוים של האנזים PON1 מוגנים הרבה יותר מפני ההשפעות הבריאותיות של חומרי ההדברה. איכות ההגנה שתקבלו מהאנזים PON1 תלויה בשאלה האם יש לכם את הגרסה הגנטית Q או R שלו. לאנשים שנושאים את הגנוטייפ QQ יש שני עותקים של הגן האחראי ליצור סוג Q של האנזים PON1 (אחד מכל הורה), שיעילותו בנטרול רעלים בעקבות חשיפה לחומרי הדברה מסוכנים פחותה באופן משמעותי. לאנשים עם הגנוטייפ RR יש שני עותקים של הגן שאחראי ליצור סוג ה-R של PON1. זוהי גרסה עמידה יותר בפני חשיפה לחומרי הדברה מכיוון שהאנזים עוזר לפרק את הכימיקלים המזיקים ולפנותם אל מחוץ לגוף.

מאפייני האנזים PON1 משתנים גם על פי מוצא אתני. קרוב ל-50% מהאוכלוסייה בהירת העור נושאים את הגנוטייפ QQ, בהשוואה ל-35%-25% מהאמריקאים ממוצא לטיני ו-20%-10% מהאנשים ממוצא אפרו-אמריקאי. זו הסיבה לכך שאנשים בהירי עור מוּעדים יותר לנזקים הבריאותיים של חומרי ההדברה.

במחקרים שנערכו בעכברים נמצא כי אלה שלא היה להם את האנזים PON1 מתו בעקבות חשיפה לרמות נמוכות של חומרי הדברה מקבוצת הפוספטים האורגניים. לעומת זאת, אצל עכברים עם רמות תקינות של האנזים, אותם מינונים נמוכים לא גרמו לתסמינים כלשהם. ממצאים אלה מעידים על חשיבותו של האנזים הזה, שכמויות בריאות ממנו חיוניות להגנה מפני חשיפה לחומרי הדברה.

מי בסיכון גבוה?

ילדים מתקשים במיוחד לפרק חומרי הדברה, שכן, רמת ה-PON1 בקרב תינוקות שזה עתה נולדו מהווה 1/3 בלבד מרמתו במבוגרים. רק לאחר 24-6 חודשים, הילד יכול לפתח רמה תקינה. מחקרים שבדקו תינוקות שנולדו לאימהות שנחשפו לחומרי הדברה מסוג פוספטים אורגניים, מצאו כי תינוקות שירשו את הגנוטייפ QQ היו פגיעים פי 50 לחשיפה לחומרי הדברה בהשוואה לתינוקות עם הגנוטייפ RR, שכן, תינוקות עם QQ אינם מסוגלים לפרק את המטבוליטים הרעילים. זהו נתון מפחיד במיוחד, לאור העובדה שמחקרים שנערכו בחיות הוכיחו כי חשיפה לפוספטים אורגניים משבשת בצורה חמורה את ההתפתחות הנוירולוגית ומחקרים שנערכו בתינוקות הראו שחשיפה לחומרי הדברה קשורה להפרעות ברפלקסים כבר בימים הראשונים לחיי התינוק. חשיפה משולבת למספר חומרי הדברה קשורה אף היא לשיעורים גבוהים בצורה משמעותית של אסתמה בקרב ילדים מתחת לגיל שנתיים. והעיקר – חומרי ההדברה מקבוצת הפוספטים האורגניים, שמשבשים גם את הפעילות ההורמונאלית, הוכחו במחקרים שנערכו בבעלי חיים כקשורים לסיכון מוגבר ללופוס.

הדברה סיכונים

נמצאו קשרים הדוקים בין חומרי הדברה להפרעת ומחלות רבות (123RF)

חקלאים שמערבבים בעצמם את חומרי ההדברה שבהם הם משתמשים נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לפתח את המחלה. למרות שהחוקרים מתחילים רק עכשיו ללמוד כיצד הבדלים גנטיים כאלה ברגישות לחומרי הדברה מובילים להתפתחותן של מחלות אוטואימוניות בבני אדם, המידע שכבר עומד לרשותנו אינו מבשר טובות – לחלק מהילדים אין את היכולת הגנטית לפרק את הרעלים בגופם ולנטרל אותם אחרי החשיפה לחומרי הדברה. בקרב תינוקות וילדים רכים בשנים, רמות האנזים החיוני הזה נמוכות במיוחד.

בנוסף, חומרי הדברה קשורים להתפתחותן של הפרעות נוירולוגיות ומחלות אוטואימוניות, ושיעורי ההיארעות של מחלות אוטואימוניות, כמו גם הפרעות אחרות הקשורות למצבים אוטואימוניים כגון אסתמה ואלרגיות, עולים במהירות בקרב ילדים. חלק מהאנשים חסינים יותר בפני ההשפעות של מזהמים סביבתיים, בעוד שאחרים, בשל הקוד הגנטי שלהם, נפגעים בקלות ומהווים מעין "אזהרה חיה" לנזקי הסביבה. עם זאת, כאשר הרשויות הממשלתיות בודקות את נושא החשיפה למזהמים סביבתיים וקובעות את כללי הבטיחות לשימוש בהם, הן אינן לוקחות זאת בחשבון. עד שהמצב ישתנה, העדיפו פירות וירקות ממקור אורגני שלא טופלו בחומרי הדברה כימיים, למען בריאותכם ובריאות ילדיכם.

ללא חומרי הדברה בדם

הדברה סיכונים

ירידה "דרמטית ומיידית" ברמת חומרי ההדברה בדם (123RF)

ואכן, מחקר שנערך לאחרונה במימון חלקי של המרכז למניעת מחלות (CDC) גילה כי אכילת מזון אורגני מפחיתה במידה משמעותית את החשיפה התזונתית של ילדים לחומרי הדברה מקבוצת הפוספטים האורגניים. החוקרים מדדו את החשיפה למספר פוספטים אורגניים בקרב 23 ילדים בגילאי 11-3 במשך 15 יום. בתקופת המחקר, התפריט של הילדים היה מורכב משלושה ימים של מזון קונבנציונאלי ולא-אורגני, חמישה ימים של מזון אורגני בלבד, ושבעה ימים נוספים של מזון קונבנציונאלי. במשך חמשת הימים שבהם אכלו הילדים תפריט אורגני נרשמה ירידה "דרמטית ומיידית" ברמת חומרי ההדברה בדמם, שהגיעה אף לאפס. לאחר שהם חזרו לצרוך מזון לא-אורגני, רמת חומרי ההדברה עלתה פי 6-5, ובחלק מהמקרים אף הרבה יותר.

לפני האכילה, שטפו היטב את כל הפירות והירקות, אפילו את התוצרת האורגנית. על פי נתונים חדשים שנאספו על ידי המרכז למניעת מחלות, תוצרת חקלאית אחראית ל-12% מהמחלות הנגרמות על ידי מזון והאחוזים רק הולכים וגדלים. בניגוד לתעשיות הבשר, הביצים, החלב והמוצרים המעובדים, פיקוח רשויות החוק על ענף החקלאות הוא הרבה פחות הדוק.

הפעילו הגיון בריא

מחקרים מצאו כי מחלות שנגרמות כתוצאה ממזון עלולות להוביל להתפתחות תסמונת גיליאן-בארה, להחמרה של מחלת קרוהן ולהתלקחויות של מחלות אוטואימוניות אחרות. כדי להימנע מזיהומי מזון, הפעילו את ההיגיון הבריא שלכם – שטפו היטב את הפירות והירקות, כולל הירקות העליים (אחד המומחים למחלות אוטואימוניות מציע לשטוף את הירקות העליים שלוש פעמים). הקפידו להכניס למקרר תוך שעתיים את כל הירקות והפירות החתוכים, המקולפים או המבושלים. רחצו היטב את משטחי החיתוך, הקולפנים והסכינים. השתמשו במשטחי חיתוך שונים לפירות וירקות ולבשר. זרקו פירות או ירקות שבאו במגע עם בשר בקר ועוף נא ואל תאכלו ירקות ופירות פגומים.

דונה ג'קסון נקאזאווה, מתוך הספר המגפה האוטואימונית, שיצא בהוצאות פוקוס

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו