המנגל החדש של יום העצמאות: טעים, ישראלי וטבעוני
בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים בוחרים להוריד לגמרי או להפחית את צריכת הבשר מהחי.
כן, גם אלה שאינם מחשיבים עצמם צמחוניים או טבעוניים, וזה לא במקרה.
המודעות להשפעות הבריאותיות של בשר, בייחוד בשר תעשייתי, הולכת וגדלה.
עדיין קיים הרצון לחגוג, רק קצת אחרת.
אבל כדי שזה באמת יעבוד, תחליף הבשר צריך להיות לא רק בריא – אלא גם טעים, נוח, מגרה ומשביע.
רגע לפני שנגיע לפתרון, כדאי להיזכר לרגע בסיבה הבריאותית להפחתת בשר מהחי.
מה רע בבשר?
כידוע, בשר מהחי – במיוחד כשהוא מעובד או נצרך בכמויות – נקשר בעשרות מחקרים לעלייה בסיכון למחלות לב, סוכרת מסוג 2, סוגי סרטן מסוימים, יתר כולסטרול ועוד.
כך למשל, דו"ח שפורסם ב-2015 ע"י ארגון הבריאות העולמי (WHO), קבע שצריכה של בשר מעובד קשורה לסיכון מוגבר לסרטן המעי הגס.
בשר מעובד במנגל: כל כך לא בריא לכם. צילום: pexels
ולא רק בבשר מעובד מדובר, מסתבר.
בכתבה מרתקת מפברואר 2020, שפורסמה באתר של אוניברסיטת הארוורד והגיעה, בין היתר, כתגובה לכל הגישות המעודדות אכילת בשר, טענו חוקרים מהרווארד שצריכה תדירה של בשר אדום, גם בשר שאינו מעובד, מזיקה לבריאות. מאוד.
לדברי פרופ' פרנק האו, ראש המחלקה לתזונה בבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, מחקרים מראים באופן נרחב ועקבי שצריכה גבוהה של בשר אדום ומעובד קשורה לעלייה בסיכון למחלות לב, סרטן, סוכרת ומוות מוקדם.
כמות הצריכה משנה!
הסיכון הבריאותי גדל בצריכה גבוהה.
ההמלצה היא לצרוך לא יותר מ-2–3 מנות בשר אדום בשבוע.
כמו כן, במקום להתייחס לבשר כמרכז הארוחה, מומלץ לשלב אותו כמנה צדדית בלבד.
בשר מעובד מזיק אף יותר
מוצרים כמו נקניקיות, בייקון ונקניקים מכילים חומרים משמרים, נתרן גבוה ותוספים כימיים.
הם מקושרים לסיכון גבוה יותר לסרטן, במיוחד סרטן המעי הגס.
אין צורך בבשר אדום כמקור תזונתי
למרות שבשר אדום עשיר בחלבון, ברזל, אבץ ו-B12 – ניתן להשיג את אותם רכיבים תזונתיים ממקורות בריאים יותר.
למשל: קטניות, דגים, ביצים, אגוזים ותזונה צמחית מגוונת.
תזונה ללא בשר אדום? זה גם אפשרי וגם בריא. צילום: pixabay
ושימו לב לזה! (הערה שלי) – גם בשר "אורגני" או "מרעה טבעי" לא בהכרח בריא יותר
למרות שהם כוללים פחות הורמונים, אין ראיות חד-משמעיות לכך שיש להם יתרונות בריאותיים לעומת בשר רגיל.
ובמעבר חד לפתרון הכי טוב שטעמתי לאחרונה…
חברת "מרינה גליל – מלכת הפטריות" השיקה לאחרונה סדרה משופרת של תחליפי בשר המבוססים על פטריות, שהופכים את המנגל של יום העצמאות לא רק לבריא יותר – אלא גם לפשוט יותר וקל לתפעול.
הפטריות הן מקור טבעי לעושר תזונתי, והכי חשוב – הן מספקות את אותו "אוממי" בשרני שאנחנו כל כך אוהבים, בלי שום צורך בייצור תעשייתי או פגיעה בחי.
למי שלא שמע על המושג, אוממי הוא הטעם החמישי (לצד מתוק, מלוח, חמוץ ומר), שמתואר לעיתים כ"טעם העשיר" או "העמוק".
הוא זה שמעניק לאוכל את התחושה הסוּבְּסטָנְצִית (כלומר, תחושת עומק, מלאות וסיפוק שנשארת בפה אחרי הביס), וה"טעים בול במקום".
הפטריות, ובמיוחד פורטבלה ושמפיניון, עשירות ברכיבים טבעיים כמו גלוטמט – שאחראי בדיוק לאותו עומק טעם.
לכן, הן משתלבות כל כך טוב כתחליף בשר טבעי ומשביע.
עוד בין יתרונות הפטריות:
- מכילות סיבים תזונתיים, כולל בטא-גלוקנים, שמסייעים לעיכול תקין ולאיזון רמות הסוכר בדם.
- השילוב של סיבים תזונתיים, חלבון איכותי ותכולת קלוריות נמוכה בפטריות מסייע לתחושת שובע ממושכת. הדבר יכול לתרום לניהול משקל תקין.
- דלות בקלוריות, שומן ונתרן. עובדה זו הופכת אותן לבחירה מצוינת בתפריט יומיומי, במיוחד עבור אלו השואפים להפחית את צריכת השומן והנתרן.
- מכילות ויטמין D טבעי, קומפלקס B, ברזל, סלניום ונוגדי חמצון ייחודיים כגון ארגוטיונאין. מחקרים מצביעים על כך שצריכת ארגוטיונאין עשויה לסייע בהפחתת מתח חמצוני ובמניעת מחלות כרוניות.
פטריות – עשירות ביתרונות. צילום: חגית גורן
המהפכה של מרינה – תחליפי בשר שעושים את זה אחרת
מה הופך את תחליפי הבשר של מרינה לשונים?
התשובה מתחילה באיכות חומרי הגלם.
למעלה מ-80% מהרכיבים הם רכיבים טבעיים ובריאים לגמרי, עם "תווית נקייה" (clean label).
כלומר: בלי מילים מוזרות, בלי תוספים מעובדים, ובלי מרכיבים לא מזוהים.
וזה לא הכל!
- כל מוצר מבוסס על פטריות טריות שגודלו בישראל – בגליל
- המוצרים מגיעים כבר מתובלים, עם שילובי טעמים שהותאמו במיוחד לטעם הישראלי
- לא דורשים שום הכנה מוקדמת! פשוט לשלוף מהמקפיא ולהניח על המחבת או הגריל
- מתאים גם לצמחונים, גם לטבעונים וגם לכל מי שמחפש להפחית צריכת בשר
הכירו את הסדרה שתשנה את איך שאתם חוגגים עצמאות
אז מה תמצאו בסדרה? 4 מוצרים שלכל אחד מהם יש מקום בחג העצמאות הקרוב, וגם בשגרה הביתית שלנו:
בורגר פטריות
קציצת בורגר (עסיסית ביותר!) על בסיס פטריות פורטבלה ושמפיניון, עם טעם בשרני מובהק – אבל – 100% טבעוני.
הקציצה מכילה כ-54% פטריות טריות מהגליל, עם 16 גרם חלבון איכותי ו-3.5 גרם סיבים תזונתיים למנה. הכל בפחות מ-152 קלוריות.
המרקם של הבורגר בשרני ממש, הריח מהמנגל מטריף, והוא הופך כל פיתה או לחמנייה לארוחה מפנקת ובריאה.
ומה עוד? הבורגר פטריות הזה מושלם בלחמנייה עם חסה, עגבנייה וממרח איולי טבעוני.
המבורגר טבעוני של מרינה. צילום: עינב בורשטיין
תוכלו לקרוא את הסקירה המלאה שלי על ההמבורגר כאן
קבב פטריות
הקבב מתובל בתיבול ישראלי אהוב, בעל טעם עמוק ומרקם מצוין.
הוא מבוסס על פטריות טריות, מתאים במיוחד לגריל של יום העצמאות, משביע, מזין ומושלם לכל המשפחה.
שווארמה פטריות
אחת ההברקות של הסדרה!
רצועות פטריות מוקפצות, בטעמים אותנטיים – בדיוק כמו שצריך.
השווארמה מכילה 67% פטריות פורטובלו ושמפיניון, ומתובלת ביד מיומנת כך שאין צורך להוסיף דבר – רק להקפיץ או לצלות, להניח על טורטייה, קרוסטיני או צלחת, והמנה מוכנה.
עם תוספת של פתיתי סויה, בצל מיובש ותבלינים טבעיים – היא מעניקה חלבון מלא וטעם ממכר שיגרום גם לקרניבורים להרים גבה ולבקש תוספת.
השווארמה קלה להכנה – כמה דקות על המחבת או הגריל, מתאימה למילוי פיתות, לאורז או לסלט עשיר, טריה, פריכה וטעימה – בלי טיפת בשר.
שווארמה פטריות טבעונית. צילום: רפי לוינסון, סטיילינג: שף בן עיאש
תוכלו לקרוא את הסקירה המלאה שלי על השווארמה כאן
מיני בורגר פטריות
לילדים יש גם פתרון מותאם – מיני בורגר פטריות.
אלו קציצות קטנות שמתבשלות בקלות ויושבות בול על הצלחת, טוסטים או לחמניות קטנות.
הן מגיעות בדיוק בגודל שמתאים לילדים, אבל גם למבוגרים שסתם רוצים לגוון.
מדובר בפתרון מעולה גם בשגרה לארוחות ערב: נכנס בקלות לטוסטר/תנור וזהו.
סדרת תחליפי הבשר של מרינה. צילום: סטודיו אולימפיה
יום העצמאות זה לא רק דגלים וזיקוקים – זה גם בחירה של מה אנחנו שמים על הצלחת
השנה, במקום סטייק, נקניקיות וכנפיים – תנו מקום לתחליפי הבשר של מרינה.
כשאתם בוחרים במוצרי הפטריות של מרינה, המשמעות היא שלא רק שאתם עושים בחירה טובה יותר – אתם גם נהנים מטעמים עשירים ומגוונים, בלי רגשות אשם.
זו חגיגה של טעם, בריאות ונוחות, שמחוברת לקרקע, לסביבה ולקצב החדש של אורח החיים הבריא שכולנו מייחלים לעצמנו.
אז רגע לפני שכולם רצים לחנות הבשר הקרובה, תנו לעצמכם לבחור אחרת –
לבריאות, לטעם ולעצמאות אמיתית.
את המוצרים ניתן למצוא בקלות במקפיאים של רשתות המזון השונות.
לפרטים נוספים על תחליפי הבשר של מרינה מלכת הפטריות