ד"ר היימן: "המזון הוא תרופה"
כולנו מכירים כבר מגיל צעיר את הציווי "ואהבת לרעך כמוך". ולמרות זאת, רבים מאיתנו מזניחים את עצמם באמצעות אכילת מזון תעשייתי באיכות ירודה הפוגע בבריאותם, גורם להם להיות שמנים וכבדים, מערפל את מוחם ומדכא אותם.
אילו האכלנו את החברים שלנו כמו שאנחנו מאכילים את עצמנו, כולנו היינו בצרות.
אנחנו מתמקדים בעיקר בעבודה, בתחביבים ובחברים ונוטים להתעלם מהצורך הבסיסי באוכל טוב, בפעילות גופנית סדירה, בשלוות נפש ובשינה איכותית.
אנחנו לא מבינים את הקשר בין מה שמצוי על הצלחת שלנו לבין הבריאות הנפשית, הגופנית, הרגשית והרוחנית שלנו.
הבחירה בתזונה נכונה יכולה לשנות חיים. צילום: pexels
האוכל אינו רק קלוריות
הוא תרופה, ורוב האנשים אינם יודעים כמה מהר הם היו יכולים להחלים אילו הם רק התייחסו אליו כך.
לכן, השאלה היא:
איך אנחנו צריכים לאכול כדי ליצור לעצמנו מדי יום שפע, בריאות, הנאה, אושר ואנרגיה?
איך אנחנו צריכים לאכול כדי למנוע את רוב המחלות ואפילו לרפא אותן?
מחצית מהאוכלוסייה סובלת ממחלות כרוניות כמו:
- דמנציה
- מחלות אוטואימוניות
- מחלת לב
- סוכרת
- סרטן
- הפרעות נוירולוגיות
- דיכאון
- הפרעת קשב וריכוז
- אלרגיות
- החזר קיבתי-ושטי (רפלוקס)
- תסמונת המעי הרגיש
- בעיות בבלוטת התריס
- הפרעות הורמונליות
- בעיות במחזור החודשי
- בעיות עור, כולל אקזמה, פסוריאזיס ואקנה.
העלויות הכרוכות בתחלואה הזו נוסקות לשמיים.
מדיקייד ומדיקר, ביטוחי הבריאות הממשלתיים בארה"ב, מנקזים אליהם חלק ניכר מהתקציב הפדרלי.
ההוצאה השנתית על שירותי בריאות בארה"ב עמדה על 3.35 טריליון דולר, או 10,345 דולר לאדם.
80% מההוצאה הזו מופנים לטיפולים המתמשכים במחלות כרוניות הנגרמות מאורח חיים לקוי וניתנות למניעה ולטיפול.
מגוון מחלות בעולם המודרני ניתנות לטיפול ומניעה באמצעות תזונה. צילום: pexels
כולנו יודעים שאוכל יכול לגרום לנו נזק
אנחנו יודעים שמשקאות ממותקים וג'אנק פוד מזיקים לבריאותנו.
אבל כמה מאיתנו מאמינים שאוכל גם יכול לרפא אותנו?
כמה מאיתנו מאמינים שהאוכל יכול לרפא דיכאון, סוכרת, דלקת מפרקים, מחלות אוטואימוניות, כאבי ראש, עייפות והפרעות שינה?
שהוא יכול למנוע ולרפא דמנציה ומחלת לב או מאות מחלות ותסמינים נפוצים אחרים?
זו התגלית המדעית הגדולה ביותר מאז תיאוריית החיידקים גורמי המחלות מאמצע המאה ה-19 ופיתוח האנטיביוטיקה בשנות ה-20 של המאה ה-20: המזון הוא תרופה.
המזון שאנו אוכלים הוא התרופה העוצמתית ביותר בעולם
כל נגיסה שאנחנו מכניסים לפינו יכולה להפחית דלקת, לאזן עשרות סוגי הורמונים ולשפר את התבטאותם של אלפי גנים, את המבנה של עשרות אלפי רשתות חלבונים ואת הרכב חיידקי המעי שלנו.
האוכל יכול לרפא את רוב המחלות הכרוניות.
הוא פועל יותר טוב ויותר מהר מכל תרופה שפותחה אי פעם, והוא גם הרבה יותר זול. ותופעות הלוואי היחידות שלו הן חיוביות.
בעזרתו ניתן למנוע מחלות, לטפל בהן ואפילו לרפא אותן וכמובן, להגיע לבריאות מיטבית.
ולמרות זאת, למרבה הצער, בבתי הספר לרפואה אין כמעט התייחסות לנושא התזונה.
המצב הזה משתנה, ככל שיותר ויותר רופאים נוכחים בהצלחה המוגבלת של הטיפולים התרופתיים והכירורגיים בכל הנוגע למחלות הקשורות לאורח חיים הגורמות כיום לכל כך הרבה סבל.
בתור מנהל המרכז לרפואה פונקציונלית של קליבלנד קליניק והמרכז הרפואי UltraWellness ויו"ר מועצת המנהלים של המכון לרפואה פונקציונלית, אני תומך נלהב בתוכניות ההשתלמות והמחקר הקליני לרופאים שמטרתן להוכיח ששימוש במזון כתרופה הוא אמצעי יעיל בטיפול במחלות כרוניות.
טיפלתי בלמעלה מ-10,000 איש בעזרת מזון כ"תרופה" עיקרית, וגיליתי שהטיפול התזונתי היה יעיל בהרבה מכל התרופות שאי פעם רשמתי.
המרכזים החדשניים האלה יצרו תוכניות הדרכה וטיפול שמתמקדות ברפואה פונקציונלית.
במקום להגדיר מחלות ולטפל בהן על סמך התסמינים המאפיינים אותן, הרפואה הפונקציונלית מתייחסת לשורש הבעיה – לגורמים שהובילו להתפתחותן מלכתחילה.
ובכל הנוגע למחלות כרוניות, כמעט תמיד האשמה מוטלת על המזון.
רופאים לומדים לטפל באמצעות מזון. צילום: pexels
למאמרים קודמים בנושא:
המרכיב הסודי שהופך את המזון שלך לתרופה שלך
אל תטעו: אנחנו עדיין מטפלים בחולים בצורה הוליסטית בעזרת בדיקות מתקדמות, שילובים בדוקים ואמינים של תוספי תזונה ותרופות ושינויים אחרים באורח החיים שמובילים אותם לבריאות טובה ומאוזנת.
אבל ה"תרופה" העיקרית שלנו היא אוכל, וכאשר משתמשים בו כראוי, יש לו השפעות חיוביות עוצמתיות.
רפואה פונקציונלית היא המודל הטוב ביותר שיש לנו להתמודדות עם מגפת המחלות הכרוניות.
זו גישה רפואית ששואלת "מדוע?" ולא "מה?".
במילים אחרות, אנחנו שואלים את עצמנו מדוע התפתחה המחלה ולא מסתפקים רק באבחון הנכון שלה.
הרפואה הפונקציונלית שואפת לטפל בגורמים האמיתיים למחלה ולא רק לדכא את תסמיניה.
מתוך הספר: "מזון – מה כבר נשאר לנו לאכול?" מאת ד"ר מארק היימן בהוצאת פוקוס.