LiveWell3_Fly
LiveWell3_Fly

תזונה למחשבה: כיצד מזון מעצב את בריאות המוח שלנו

מאת: - ND, נטורופת, הרבליסט קליני ומטפל ברפואה סינית
המוח האנושי הוא איבר מדהים, המורכב ביותר בגופנו – רשת עצבית מורכבת שאחראית על זיכרון, ריכוז, רגשות, חשיבה ואף האישיות שלנו. אך האם אי פעם עצרנו לשאול – עד כמה מה שאנחנו אוכלים משפיע על האיבר החשוב הזה?

תזונה למחשבה: כיצד מזון מעצב את בריאות המוח שלנו. צילום: pexels

INS25_IN

בעשור האחרון הולך ומתבהר הקשר הישיר בין תזונה לבין תפקוד מוחי.

מחקרים רבים מצביעים על כך שלמזון שאנו צורכים יש השפעה ניכרת על הקוגניציה, הזיכרון, הריכוז, מצב הרוח ואפילו הסיכון לחלות במחלות ניווניות כמו דמנציה ואלצהיימר.

בעצם, המזונות שאנו אוכלים מספקים את הבסיס המבני, את אבני הבניין, של הנוירונים שמאפשרים לנו לחשוב לאורך זמן, לשמור על מצב רוח יציב ולהיות חיוניים.

המדע מאחורי הצלחת: תזונה ופסיכיאטריה מטבולית

ד"ר כריס פאלמר, פסיכיאטר וחוקר מהרווארד, מוביל בשנים האחרונות את תחום ה"פסיכיאטריה המטבולית", העוסקת בקשר בין חילוף חומרים לתפקוד מוחי.

פאלמר פרסם שורה של עבודות מרשימות המראות כיצד תזונה קטוגנית – דלה בפחמימות ועשירה בשומנים – יכולה להשפיע לטובה על מצבים כמו סכיזופרניה, דיכאון, הפרעה דו-קוטבית ואפילו אנורקסיה.

במחקריו, שפורסמו במיטב המגזינים בעולם, מצא כי דיאטה זו משפרת את תפקוד המיטוכונדריה – "תחנות הכוח" של תאי המוח, מפחיתה דלקת עצבית ומעודדת תהליכים של ניקוי תאים (אוטופאגיה ומיטופאג'יה).

פאלמר מדגיש כי התזונה הקטוגנית איננה פתרון קסם, אך כאשר היא מבוצעת נכון ובפיקוח רפואי, היא עשויה לחולל שיפור עמוק ואף להביא לנסיגה של תסמינים פסיכיאטריים.

דיאטה קטוגנית - הפתרון לדיכאון ובעיות נפשיות נוספות? צילום: pexels

דיאטה קטוגנית – הפתרון לדיכאון ובעיות נפשיות נוספות? צילום: pexels

דמנציה הפיכה?

ד"ר דייל ברדסון, מהמכון לחקר ההזדקנות באוניברסיטת UCLA הציג גישה הוליסטית חדשנית למניעת ואף לשיפור מצבים של ירידה קוגניטיבית ואלצהיימר.

גישתו, המבוססת על איזון מטבולי ואורח חיים מותאם אישית, כוללת:

מחקר קליני פורץ דרך שפרסם בשנת 2023 על 25 משתתפים במשך 9 חודשים ועל פי הפרוטוקול שלו והראה כי כ-84% מהמטופלים הראו שיפור קוגניטיבי ניכר, כולל עלייה בנפח ההיפוקמפוס – איזור המוח האחראי על זיכרון.

צום לסירוגין - אחת הטכניקות לשיפור קוגניטיבי ומניעת אלצהיימר. צילום: 123RF

צום לסירוגין – אחת הטכניקות לשיפור קוגניטיבי ומניעת אלצהיימר. צילום: 123RF

דיאטת MIND – הדרך התזונתית לשמירה על המוח

דיאטת MIND תזונה שפותחה במיוחד לשמירה על המוח, ומשלבת את עקרונות הדיאטה הים-תיכונית ודיאטת DASH.

היא כוללת מזונות אנטי-דלקתיים, ירקות עליים ירוקים, דגים, פירות יער, אגוזים, דגנים מלאים, קטניות, ביצים שמן זית ויין אדום במידה, ללא סוכרים ומיעוט פחמימות וללא מוצרי חלב.

מחקר מבית אוניברסיטת ראש בשיקגו מצא כי שמירה על דיאטת MIND הפחיתה את הסיכון לאלצהיימר בכ-53% אצל אלו שעקבו אחריה בקפדנות.

במחקר זה שנערך בקרב 5,900 מבוגרים מעל גיל 65 במשך 19 שנים, הראו החוקרים כי השיפור הקוגניטיבי היה שווה ל"הצערת" המוח ב-7.5 שנים.

דיאטת MIND למוח צעיר. צילום: pexels

דיאטת MIND למוח צעיר. צילום: pexels

תזונה ים תיכונית

התזונה הים תיכונית הוותיקה זוכה במחקרים רבים אשר מראים בברור כי השפעתה משמעותית מאוד על בריאות המוח.

לדוגמה: מחקר 3 הערים (The 3 City Diet) הראה על אלפי אנשים כי תזונה ים תיכונית קלאסית, דלה בפחמימות ועשירה בשומנים ועלים ירוקים מפחיתה דמנציה ואלצהיימר ב-40%.

המחקר ארך 5 שנים וכלל 7,700 נחקרים.

תזונה ים תיכונית - בעלת תועלות מוכחות. צילום: pexels

תזונה ים תיכונית – בעלת תועלות מוכחות. צילום: pexels

מאמרים נוספים בנושא:

כיצד צום משפר את תפקוד המוח

סלט ירוק אביבי לבריאות המוח

טעים להכיר את המטפל המוערך יגאל קוטין

אז מה לבחור מבין שיטות התזונה?

מחקרים רבים מציעים מספר גישות תזונתיות מבוססות מדע לשיפור בריאות המוח.

הבולטות ביניהן הן התזונה הקטוגנית, התזונה הים-תיכונית ותזונת MIND.

כל גישה מציעה יתרונות ייחודיים, אך חשוב להבחין בין תזונה מניעתית לבין תזונה טיפולית.

התזונה הקטוגנית, עם הדגש על שומנים בריאים וצמצום דרסטי של פחמימות, נחקרה בעיקר כאסטרטגיה טיפולית למצבים כמו אפילפסיה, אלצהיימר מתקדם, מצבים פסיכאטרים והפרעות נוירולוגיות שונות.

מחקרים מראים שהיא משנה את מטבוליזם המוח באופן עמוק ויכולה לשפר תפקוד קוגניטיבי בחולים.

הדיאטה הקטוגנית שמה דגש על שומנים בריאים למוח. צילום: pixabay

הדיאטה הקטוגנית שמה דגש על שומנים בריאים למוח. צילום: pixabay

לעומתה, התזונה הים-תיכונית ותזונת MIND נחקרו בעיקר כגישות מניעתיות, המפחיתות את הסיכון להתפתחות מחלות ניווניות של המוח לאורך זמן.

הנושא עדיין שנוי במחלוקת בקהילה המדעית.

חלק מהחוקרים טוענים שתזונה קטוגנית עשויה להיות אידיאלית גם כגישה מניעתית.

אחרים מדגישים את הגמישות והקיימות לטווח ארוך של התזונה הים-תיכונית.

עם זאת, ישנה הסכמה רחבה לגבי עקרון מרכזי:

ישנם מזונות המיטיבים עם המוח, כמו:

וישנם מזונות המזיקים למוח, כמו:

בסופו של דבר, העדויות המחקריות ברורות: הבחירות התזונתיות שלנו משפיעות באופן ישיר על בריאות המוח שלנו, בהווה ובעתיד.


רוצים להעמיק בנושא בריאות המוח?

יגאל קוטין מזמין אתכם להרצאתו: "סופר מוח SUPER BRAIN באמצעות תזונה מדמת צום (FMD)":

ההרצאה תתקיים במסגרת כנס INSPIRATION 2025 המיועד למטפלים ברפואה משלימה ואינטגרטיבית.

לפרטים והרשמה עברו לאתר כנס INSPIRATION 2025

* לקבלת הנחה מיוחדת לגולשי EatWell, הקלידו קוד קופון: 1214

צרו קשר עם יגאל קוטין



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו