supherb_Fly
PassoverFocus_Fly

לזכור לא לשכוח!

מאת: רון יפה, נטורופת ומומחה לרופא סינית M.Sc
זמן קריאה: 2 דקות
סיבות רבות לכך שאנשים מאבדים את הזיכרון וההבדל גדול בין אנשים שמאבדים את הזיכרון בגיל מבוגר ובין אנשים צעירים שמאבדים את הזיכרון. מהו בעצם אובדן זיכרון. האם זה ששכחתי לקנות משהוא בסופר או לא זוכר איפה שמתי את המפתחות, נחשב לאובדן זיכרון? או אם אני לא זוכר איך לבצע פעולות או דברים בסיסים ביום יום.
PassoverFocus_IN

הזיכרון היא היכולת של האדם ובו משתתפים אורגניזמים מסוימים לאגור מידע ולהשתמש בו (ויקפדיה). הזיכרון מתחלק לשני חלקים עיקריים: זיכרון לטווח קצר וזיכרון לטווח ארוך. היכולת של המוח לבצע את הפעולות האלה נעשה ע"י מאות מיליארדים של תאי עצב הנמצאים במוח. עם השנים ישנה ירידה במספר תאי העצב הללו ועמה גם ירידה בזיכרון. באופן נורמלי, אם אנחנו מפעילים את המוח שלנו באמצעות גירויים אינטלקטואלים וסביבתיים אנחנו יכולים לשמר את יכולת הזיכרון שלנו גם בגיל מבוגר. מבחינה פיזיולוגית ירידה בזיכרון יכולה להגרם מהרבה סיבות החל ממתחים ולחצים ועד לפגיעת ראש, תאונה וכן עקב מחלות כגון אלצהיימר או הנטינגנטון.

ישנם תיאוריות רבות גם בקשר למחלות הללו, אך מחקרים אחרונים מראים על קשר ישיר בין הרעלה של מתכות כבדות והשפעתה על המוח ונזקי חימצון שיכולים להשפיע ולגרום לאובדן זיכרון ומחלות מהסוג שהזכרתי קודם.

ישנם בשוק מספר רב של "פורמולות" טבעיות המיועדות לשיפור הזיכרון. מה שחשוב זה להיוועץ עם איש מקצוע לפני שהולכים לרכוש אותם.

להלן מספר תוספי תזונה עיקריים לטיפול בבעיות זיכרון:

פוסטדיל סרין (PS)

פוספוליפיד עיקרי במוח. מאוד חשוב לתפקוד התקין של המוח. חסר שלו יכול לגרום לבעיה בתפקוד המחשבתי.  מסופק בכמויות קטנות בתזונה שלנו. קיים בתור תוסף תזונה. מחקרים הראו שהוא יכול לשפר בצורה משמעותית את תפקוד המוח. גם כאן חשיבות רבה לעשות זאת רק בהתייעצות עם איש מקצוע, כי ישנם כמה מקורות מהם מפיקים אותו, למשל בעבר היו מסנטזים אותו ממקורות מהחי. היום המקור העיקרי שלו הוא מלציטין של סויה. ישנם כמה פטנטים בעולם כולל פיתוח של חברה ישראלית המפיקים PS לכל העולם ולכל החברות.

הופרזין A huperzine A

אלקלואיד המופק מצמח הנקרא Huperzia serrata  והוא חומר המעקב אצטילכולין אסטרז שהוא אינזים המפרק את הנוירוטרנזמיטור אצטילכולין שהוא אחד המוליכים העיצביים החשובים בתפקוד המוח בהקשר של זיכרון ולמידה. הוא כרגע נחקר בארה"ב כאפשרות טיפול במחלת האלצהיימר.

(DMAE (dimethyl aminoethanol

חומר שמופק בכמויות קטנות במוח אך גם נמצא בדגים כגון אנשובי וסרדינים. הוא קיים בתור תוסף תזונה והפעילות שלו היא הגברת ייצור הנוירוטרנזמיטור אצטילכולין וע"י כך הוא משפר את יכולת הלימוד והזיכרון. מומלץ גם בטיפול בילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז.

NADH) Nicotinamide Adenine Dinucleotide)

זה הקואנזים הפעיל של ויטמין B3 ניאצין. תפקידו מאוד חשוב בייצור אנרגיה תוך תאית בכל תאי הגוף. הוא נמצא בעיקר בעוף, בקר ושמרי בירה. הפעילות שלו על המוח היא קודם כל בהפקת יותר אנרגיה בתאי המוח. מחקרים אחרונים הראו גם את ההשפעה שלו על התפקוד של דופמין/נוראדרנלין במוח, שהן נוירוטרנזמיטורים שאחראים על מגוון תפקודי מוח כולל מצב רוח וזיכרון.

אצטיל ל קרניטין- Acetyl L Carnitine

חומצת אמינו שהיא נגזרת של חומצת האמינו ל קרניטין ויש לה גם פעילות דומה בנושא הפיכת שומן לאנרגיה. ההבדל העיקרי בינהם זה קבוצת האצטיל שהיא בעצם תורמת לייצור של אותו נוירוטרנזמיטור אצטילכולין החשוב לתפקוד המנטלי. אצטיל ל קרניטין היא מולקולה שנמצאת באופן טבעי במוח, בכבד ובכליות. עם הגיל הרמה של האצטיל ל קרניטין בגוף יורדת ושימוש בו כתוסף תזונה הראה שיפור משמעותי בתפקודי המוח.

ישנם עוד תוספי תזונה רבים שיכולים להועיל במצבים של אובדן הזיכרון, והבולט בהם חומצות שומן מסוג אומגה 3, ויטמין B קומפלקס ופורמולה טובה של אנטיאוקסידנטים. גם הצמח ג'ינקו בילובה שהוזכר בתחילת הכתבה הוא אפקטיבי במקרים מסוימים. הפעילות שלו היא בעיקר, שיפור זרימת הדם למוח. לחלק מהמבוגרים זה יכול לפתור את הבעיה.

לסיכום, חשוב לאבחן את הגורמים לבעיית הזיכרון. אצל רוב האוכלוסייה הצעירה זה נובע בעיקר כתוצאה מסטרס ולאו דווקא בגלל תפקוד לקוי של המוח, ואז כמובן שיש להתייחס למצב זה ולהמליץ על שיוני באורח החיים ובעיקר בתזונה היומיומית.
דבר נוסף שחשוב לתת עליו את הדעת הוא פעילות שוטפת של המוח – הכי חשוב לא לשכוח להפעיל את המוח כמה שיותר וכמה שאפשר כי זו התרופה האמיתית.

רון יפה

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו