Nadar_Fly
Sunrider_Fly

סופרפוד – עסקה משתלמת

מאת: חגית אריאלי – שיינפלד, מטפלת באיורוודה
זמן קריאה: 9 דקות
מרגישים שאינכם עומדים בקצב, מנסים לתמרן בין הקריירה, המשפחה ועדיין להיות בריאים ולאכול טוב? מזונות העל מכילים כל מה שאנו צריכים ובאיכות גבוהה. כיצד נכיר מהם וכיצד נדע מה להכין מהם? רשמים מהכנס

כלורלה וספירולינה צילום: 123RF

Nadar_IN

בעידן בו אנו נדרשים לתמרן בין קריירה למשפחה, הגשמה עצמית לצד ניהול הבית וחינוך הילדים, חיים במציאות משתנה, סטרס, עומסים נפשיים, הפרעות שינה, זיהום אויר, מזון דל בחומרים מזינים, זמן מוגבל וגם רצון ודרישה חברתית להראות ולהרגיש נפלא, או במילים אחרות : לפתח יכולות של "SUPER MAN"  ו-"WONDER WOMAN"–  אין זה פלא שנוצר צורך ב"SUPER FOOD", שיסייע לנו להתמודד עם אתגרי החיים השונים.

שנים רבות לפני שהמלצתו של היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית להפוך את המזון לתרופתנו היחידה, הפכה למטבע לשון בקרב כל שוחרי הבריאות, למדתי מסבתי – שרה, על כוחו של המזון בשמירה על בריאות, מניעת מחלות וריפוי. בשנות השמונים התגלה בגופה גידול, והמילה "סרטן" הפכה ממחלה עלומה וערטילאית לדבר מוחשי, שחייב התמודדות יומיומית. לשמחתנו, לסיפור שלנו היה "HAPPY END" ובמשך שנים טענה סבתי שההחלמה שלה הייתה קשורה בעבותות  לתזונה שלה (נוסף על טיפולים קונבנציונליים). היא "חזרה לשורשים" – למטבח הפרסי, הידוע בעושרו הקולינרי. וביססה את התפריט שלה על תזונה עשירה בירקות ירוקים עליים ושלל עשבי תיבול (רשד, טרגון, כוסברה, נענע), מרקי ירק ("גורמה סבזי"), רימונים, חבושים, אורז וקטניות, תבלינים (כורכום, כמון, סומק, לימון פרסי, מי ורדים הידועים בפעילותם המיטיבה) תפריט דל במוצרים מן החי, ארוחות קטנות בשעות קבועות וכד'.  ואפילו הספקנים שברופאיה, נאלצו להודות כי "יש דברים בגו".

את הידיעה וההבנה שמחלחלת בשנים האחרונות בחברה המודרנית, בדבר כוחו של המזון, הכירו כבר מקדמת דנא תרבויות עתיקות וחברות מסורתיות שונות ברחבי העולם – האיסיים, המצרים, הסינים, בני המאיה ואצטקים, יושבי האנדים, הפולינזים, ההודים ועוד. שהפכו את "היהלומים של הטבע" (כפי שמכנה אותם שלמה דהרמה) למרכיב חיוניים בתזונה שלהם, מתוך הכרה בשלל יתרונותיהם הבריאותיים והשפעתם המיטיבה והעוצמתית על הגוף והנפש.

לרגל השקת ספרו של התזונאי מעורר ההשראה – דיוויד וולף "SUPERFOODS" – "המזון והתרופה של מחר", בהוצאת "פוקוס", התכנסנו ביום שישי האחרון בתיאטרון גבעתיים, כדי להתוודע לחלק ממזונות העל הפופולריים, להבין במה טמון סוד קסמם, מהי חשיבותם וקיבלנו עצות ומתכונים פרקטיים שיקלו עלינו לשלב אותם בתפריט היומי שלנו, בצורה קלה, פשוטה, טעימה ומהנה.

כמו אותה ילדה בשירה של לאה גולדברג "כובע קסמים" גם אנחנו הפלגנו במהלך הכנס לאיים רחוקים, תרבויות עתיקות, מקומות אקזוטיים ובעזרתם של המרצים הנפלאים למדנו על המתנות שהעניקה לנו אמא אדמה בחוכמתה ובטובה.

אז מהם בעצם "מזונות – על" ("סופר פוד")?

יש הרואים במזונות העל מזון ותרופה גם יחד. בדרך כלל מדובר בצמחים, פירות (וגם אצות) אכילים, טעימים (על פי רב) ומזינים מאד, בעלי מספר מאפיינים משותפים:
1. מהווים מקור מצוין לחלבון, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חימצון, גליקונוטריינטים (רבי סוכרים חיוניים), חומצות שומן חיוניות, פיטו כימיקלים בעלי ערכים רפואיים שונים ועוד.
2. מעלים את רמת הבסיסיות של הגוף – יתרון משמעותי במניעת מחלות ומצבי דלקת.
3. עשירים ומשביעים גם בכמות קטנה – אין צורך בכמות גדולה, גם חופן יכול לספק.
4. חיזוק ושיפור פעילות מערכות הגוף השונות – מערכת עיכול, חיסון, רבייה ועוד.
5. מסייעים בטיהור הגוף מרעלים.
6. עשויים לסייע לשמירה על משקל תקין והפחתה במשקל.

שרון קוצר, הרבליסט קליני, מומחה לצמחי מרפא ורפואת צמחים, שפתח את הכנס, הגדיר את מזונות העל  כגשר חיוני ומרתק בין עולם צמחי המרפא לבין עולם התזונה. מן הקצה האחד של הסקאלה יש לנו מזונות שעשירים בויטמינים, מינרלים  ומטבוליטים פעילים (נוגדי חמצון, חומצות אמינו, חומצות שומן, פחמימות פשוטות, פלבונואידים, גליקוזידים, ספונינים, אנתוציאנינים, ספונינים ועוד), אך התזונה בעולם המודרני המבוססת על מזון מעובד, פחמימות ריקות, סוכרים, שומנים נחותים וכד', מקשה עלינו להיתרם משלל יתרונותיהם.

מהצד השני של הסקאלה – צמחי מרפא דלים בערכים תזונתיים (באופן יחסי כמובן) אבל בעלי פעילות רפואית עניפה. "מזונות על" מעניקים לנו את הטוב של שני העולמות – רכיבים תזונתיים וחומרי מרפא בריכוזים גבוהים ומגוון רחב, שהגוף מגיע מהם לרוויה באופן מהיר יחסית, והם נספגים בצורה טובה יחסית. מזונות העל יכולים לסייע לנו, להתמודד עם האתגרים בעידן המודרני בצורה פשוטה ומידית באופן יחסי. אופן הנטילה שלהם קל ונוח, זמינים (ניתן להשיג אותם בחנויות טבע או לרכוש באמצעות האינטרנט), בטוחים לשימוש וניתן לחוש בהשפעתם המיטיבה, תוך זמן קצר.

למרבה השמחה, החיים ב"כפר הגלובלי", מאפשרים לנו כיום ליהנות מיתרונותיהם של מזונות שונים, מפינות שונות ברחבי הגלובוס ולאו דווקא מסביבת המגורים המצומצמת שלנו (אם כי גם לזאת יש יתרונות לא מועטים), ולקבל את המרכיבים התזונתיים המובחרים, שיסייעו לנו ליהנות מאיכות חיים ובריאות טובה. שרון קוצר בחר לשתף אותנו ברשימת 20 מזונות העל המומלצים שלו: זרעי קצח, קקאו, ספירולינה, כלורלה, גוג'י, זרעי צ'ייה, זרעי פשתן, עשב שעורה, אובליפיחה, קוקוס, ג'ל אלו-ורה, מאקה, גוארנה, גדילן מצוי, זרעי ענבים, מורינגה, זרעי סרפד, סכיזנדרה סינית, סמבוק שחור ועוזרר. הוא הזכיר גם "מזונות על ארץ ישראלים" כגון: ערכובית הגלגל, עולש, רגלת הגינה, חוביזה, ובלוטים (שמכילים 5-10% חלבון והיוו את המזון העיקרי של אוכלוסיות שלמות בא"י בתקופות קדומות).

בחלקה השני של הרצאתו התמקד שרון בצמח האלו-ורה, אותו הגדיר כ"האחות הרחמנייה של הטבע", ואחד מהצמחים הידועים והשימושיים בעולם, שיש המכנים אותו בשם "בית מרקחת טבעי". בעולם ידועים כ-400 זנים של אלו-ורה. הצמח, שמקורו במצרים, הפך ברבות השנים לבן בית גם ביבשות אחרות כגון אסיה, אמריקה ואירופה. צמח האלו-ורה נחשב ל"מזון מלא" ומכיל חומצות אמינו, חומצות שומן, ויטמינים, אנזימים, נוגדי חמצון, חומרים נוגדי דלקת, חומצה גלוטמית, פוליסכרידים, חומרים מחטאים, טריטרפנים ועוד.

כל אלו הופכים את האלו-ורה לצמח בעל טווח השפעות רחב – במיוחד בכל הנוגע לדלקות במערכת העיכול (קרוהן וקוליטיס), מפרקים, חניכיים, כיבים, צרבות, עצירות וקשיים בפריסטלטיקה, חומציות, IBS. בנוסף מסייע הצמח לשגשוג של פלורת המעי, החלמה של תאים ורקמות פגועות, חיזוק מערכת החיסון, בעיות עור, איזון רמות סוכר, איזון רמות שומן, מצבים של חסרים תזונתיים (משפר ספיגה של ויטמיני  C ו – E), חולשה ועייפות פיסית, לחיזוק ותמיכה בחולי סרטן (מוצר חובה בזמן טיפולים!) ואף בטוח לשימוש לנשים בהריון ולאחר לידה.
בבואנו לרכוש משקה אלו-ורה, שרון ממליץ לוודא כי היצרן מציין על האריזה שהמוצר מכיל מרכיב בשם ACEMANNAN (בד"כ מדובר בכמות קטנה, פחות מאחוז)– רב סוכר שאחראי ככל הנראה למרבית תכונותיו הרפואיות של הג'ל, לוודא שייבוש הצמח נעשה בהקפאה ולא בטכניקה של SPRAY DRY ולרכוש מוצרים מחברה מוכרת וידועה.

ובכלל כדאי לנו להפוך את צמח האלו-וורה לבן בית בגינה שלנו (חשוב לעשות שימוש בג'ל עצמו ולהימנע מכל שימוש בקליפה שמכילה אנטרקינונים, שנחשבים לבעלי פעילות משלשלת חזקה ולא רצויה).

המרצה השני היה ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה ורפואה טבעית ששיתף אותנו בשתי מגמות לנו עדים בשנים האחרונות – רפואה מודרנית שהולכת ומשתכללת, ובה מושקעים משאבים רבים, לעומת תחלואה שנמצאת במגמת עלייה. למרות שתוחלת החיים עלתה בעידן האחרון, איכות החיים (או "תוחלת החיים הבריאה" כפי שמכנה אותה ד"ר ויינפאס) ירדה באופן משמעותי. ומחלות של הגיל השלישי כדוגמת סוכרת, סרטן, מחלות אוטואימוניות, השמנה, מחלות לב דמנציה וכד', הפכו לנחלתם של אנשים בגילאי 40-50 ואף צעירים יותר.

את הסיבה למגמה השנייה נועץ ד"ר ויינפאס בתזונה שלנו, המבוססת על מזון מעובד, חקלאות מתועשת וקרקע דלה בנוטריינטים. לכן קיימת חשיבות רבה לצריכת "מזונות על", נוסף על יתרונות אחרים:

1. בניגוד למזון המערבי שנחשב לעתיר הקלוריות, שומן רווי, סוכר ונתרן ודל בנוטריינטים, "מזון על" עני בקלוריות ומאידך עשיר בויטמינים, מינרלים, חומצות שומן, חלבון ועתיר בחומרים בעלי תכונות ריפוי רבות.

2. "מזונות העל" מכילים אנזימים – חלבונים הקובעים את קצב התגובה הכימית בגוף. לכל אחד מאתנו יש כמות מוגבלת של אנזימים שביכולתו לייצר (בהתאם לגיל, לתזונה ולמצב הבריאותי). את האנזימים מקובל לסווג ל-2 סוגים: אנזימים מטבולים (שאחראים על חילוף החומרים בתא) ואנזימי עיכול. תשומת הלב של הגוף מופנית קודם לאנזימי העיכול ורק לאחר מכן לאנזימים המטבוליים. בישול, טיגון, פסטור וחימום במיקרו הורסים את האנזימים ולכן קיים צורך באנזימים ממקור חיצוני. ככל שנעשיר את התזונה ביותר ויותר אנזימים, הגוף יוכל להפנות אנזימים גם לשיקום מערכות שונות ולא לעיכול בלבד.

3. יתרון נוסף של "מזונות העל" הוא איזון חומציות – בסיסיות בגוף. תזונה חומצית הופכת את הדם לחומצי. כדי לנטרל את החומציות, הגוף לוקח מינרלים כדוגמת סידן, אשלגן ומגנזיום מחלקים ואיברים שונים (עצמות למשל). כתוצאה מכך אנו עדים לתופעות של אבנים בכליות, אוסטאופורוזיס, יתר לחץ דם, דלקות, צבירת נוזלים, הצטברות פסולת ורעלים בגוף ועוד.  אגב, מצבים של יתר חומציות מקשים גם על הפחתה במשקל. לכן, נרצה להעשיר את התפריט בפירות, ירקות, זרעים, אגוזים, שקדים ודגנים וכמובן "מזונות על" שיתרמו להבססה של הדם.

4. סינרגיזם – המדע אוהב לפרק מזון לרכיבים, אבל לעולם השלם יהיה גדול יותר מסך חלקיו ולמזונות העל יש פעילות סינרגיסטית, ההופכת אותם למקורות מועדפים למגוון נוטריינטים.

5. עניין חשוב נוסף הוא "שינוי תודעה" – כאשר אנו עושים שינוי תזונתי, עקב מצב בריאותי קלוקל, עלינו להתמודד לא פעם עם רשימת איסורים קפדנית של מזונות מהם עלינו להימנע. "מזונות על" מאפשרים לנו למלא את החלל בקלות ובצורה טעימה ופשוטה ליישום.
ד"ר ויינפאס הזכיר מס' מזונות על ידועים ומנה חלק מיתרונותיהם: מאקה, אצת כלורלה, פרופוליס, גוג'י ברי, קקאו, זרעי צ'ייה, ובראשם – אצת הספירולינה, עליה הכריז ארגון האו"ם כבר ב-1974 כעל "מזון העתיד". ספירולינה מכילה 2 מרכיבים ייחודיים: כלורופיל ופיקוציאנין –  נוגד חמצון, שבשילוב עם כלורופיל ונוגדי חמצון נוספים מעניק לתא כוח רב עוצמה במלחמה נגד רדיקלים חופשיים ומניעת נזק חמצוני. יתרונות נוספים של ייצור חד תאי מופלא זה:
1. "מולטי ויטמין טבעי" – 1 כפית ספירולינה שוות ערך ל-20 ק"ג ירקות ופירות, מבחינת ערכים תזונתיים ומכילה שלל ויטמינים ומינרלים.
2. מלכת החלבון – מורכבת מ 65-71% חלבון (בהשוואה לבשר למשל שמכיל 22% חלבון) שנספג בצורה טובה.
3. עשירה בסידן – תכולת סידן גבוהה פי 10 בהשוואה לאותה כמות בחלב.
4. מכילה 18 חומצות אמינו.
5. מכילה GLA – חומצת שומן חיונית, נוגדת דלקת המסייעת גם באיזון הורמונלי ומעניקה לשיער ולעור מראה קורן ובריא.
6. מסייעת לתהליכי ניקוי בגוף.
7. מסייעת למצבי אנמיה – בשל תכולת ברזל גבוהה, כלורופיל (שדומה במבנהו להמוגלובין), וכיוון שמאפשרת ספיגה טובה בזכות ויטמין C.
8. תכולה גבוהה של נוגדי חמצון.
9. מחזקת את מערכת החיסון – נוגדת דלקת, מיטיבה עם מערכת החיסון, משפרת את התגובה של הזרוע ההומוראלית ומעלה ייצור נוגדנים וציטוקינים. כך למשל נמצא כי צריכה יומית של 1 גרם ספירולינה הביאה לנסיגה של 45% מנגעים סרטניים בפה במצב של לויקופלקיה.
10. מקור טוב לגופרית.
11. עשירה בכרום ולכן מפחיתה תנגודת לאינסולין, מצמצמת כמיהה למתוקים ואף עשויה לסייע להפחתה במשקל.
12. מתאימה לילדים, ספורטאים (כתחליף לשייק חלבונים), נשים הרות ומיניקות.
13.  עשויה לסייע לבעיות בבלוטת התריס – אינה מכילה יוד (לכן בטוחה לחולי האשימוטו) אך מכילה טירוזין (חומצת אמינו שמהווה את הבסיס להורמון תירוקסין המופרש מבלוטת התריס).
14. אגב, בניגוד למה שמקובל לחשוב, ד"ר ויינפאס ביקש להבהיר כי הספירולינה אינה מהווה מקור לויטמין 12 B (מכילה 12 B שאינו פעיל מבחינה ביולוגית).
15. חשוב לצרוך את הספירולינה בתחילה בכמויות קטנות ולהעלות את המינון בהדרגה. ישנם מצבים בהם עשויה לגרום לאלרגיה.

אומינה קדמי, יועצת בריאות הוליסטית ותזונה אינטגרטיבית, שיתפה אותנו בחוויותיה בקוסטה ריקה, במסגרת קהילת "פאצ'מאמא", שם התוודעה לראשונה ל"מזונות העל". אומינה הפצירה בנו להתחיל את היום בשייק "סופר פוד" ולנסות ולראות כיצד משפיע עלינו ברמה היומיומית – ברמה האנרגטית, הפיזית, בהיבט של איזון רגשי- נפשי. לדבריה, "סופר פוד" הוא כמו תרבות חדשה שעלינו להתוודע אליה וללמוד את שפתה הייחודית. למזונות הללו קיים אפקט סינרגיסטי, שגם אם לא תמיד נוכל להבין את המנגנון שלו ולמצוא לו תימוכין מדעי, הגוף בהחלט יודע כיצד לתעל את מרכיביו השונים לטובת חידוש תאים, בניית דם ותמיכה בתהליכי ריפוי הוליסטיים.

אומינה ממליצה לנו להכין מגש קטן עם צנצנות של מזונות על שונים, בהם נרצה להתנסות – קרוב לעין וללב, במקום נגיש (ולא עמוק בארון המטבח…) ומציידת אותנו בעקרונות להכנת שייק בריא וטעים:
1. בסיס – נוזל כגון: מים, חלב צמחי (שקדים, אורז, זרעי צ'ייה, מי קוקוס וכד') או מיץ פירות/ירקות (תפוחים, גזר).
2. פרי העונה – פירות יער, תפוח, אגס, פפאיה, בננה.
3. ירקות ירוקים עליים (לא חובה).
4. שומן – חיוני כדי לסייע לספיגה של כל הערכים התזונתיים כדוגמת: שמן קוקוס, זרעי צ'ייה, המפ, פשתן וכד'  (השילוב של שמן קוקוס ואומגה 3 מומלץ במיוחד).
5. מזונות על כדוגמת אסאי (פרי שמקורו בברזיל), מאקי ברי (גדל בצ'ילה), ג'וג'י ברי (המכונים בשם "מעיין הנעורים" ומקורם בסין הרחוקה), מולברי (תותי עץ שגדלים בשפע גם בארצנו הקטנטונת), פולן (מתנת הדבורים), מאקה (שגדל בהרי האנדים בפרו ומשתלב בצורה נפלאה עם קקאו) וכמובן פולי קקאו.
6. להמתקה – ניתן להשתמש בתמרים או ממתיקים אחרים על בסיס טבעי.

אני בהחלט הולכת ליישם את ההמלצה הנהדרת של אומינה להכין "מגש סופר פוד" ולהתחיל להשתעשע עם שילובים שונים. ולמי שחושש להעלות במשקל, מרגיעה אומינה ומציינת  ש"לא משמינים עם המזונות הללו".

נוני (123RF)
נוני (123RF)

שלמה דהרמה, מרפא טבעי, המתמחה באירידולוגיה וניקוי רעלים, הסביר לנו מדוע חשוב להשתמש "ביהלומים של הטבע" כדי להחזיר את הגוף למצב הטבעי שלו. שהרי לגוף יש יכולת ריפוי מופלאה. כך למשל, כאשר אנו נחתכים מסכין, הגוף מבצע אינספור פעולות כדי לאחות רקמות שנפגעו – ברמה הגופנית, כמו ברמה הנפשית.

מאידך נשאלת השאלה, באם לגוף קיימת יכולת לשקם את עצמו, מדוע מחלות כרוניות, הפכו למחזה נפוץ בעולם המערבי? התשובה היא פשוטה. כמו מבנה הזקוק ליסודות טובים, גם הגוף זקוק לאבני בניין איכותיות מ"אמא אדמה" ולכן הוא שולח לנו איתותים באמצעות תחושת רעב. אלא מה?! במקום שנהיה קשובים לאיתותי הגוף, אנו משתיקים את הרעב ע"י צריכת מזונות דלים בנוטריינטים ויוצרים חסרים תזונתיים.
לתפקוד אופטימלי, נחוצים לגוף, מים ו-102 מינרלים שונים, שהגוף הופך לאנרגיה באמצעות מערכת העיכול. "מזון על" מכיל כ-50-60 מינרלים שונים, לצד חלבון מלא – שבהחלט נותנים מענה מצוין לצרכי הגוף. או כמו שהגדיר זאת שלמה, "מזונות על" הם בהחלט "עסקה משתלמת" – מינימום כמות (מזון מרוכז) ומקסימום מינרלים וערכים תזונתיים, זמינים לגוף.

אחד ממזונות העל המופלאים שהזכיר שלמה הוא פרי הנוני, עץ טרופי שמקורו בפולינזיה. פרי זה מכיל 78 מתוך 102 המינרלים הנחוצים לגוף. הנוני מכיל אנזים מאוד ייחודי המסייע לגוף להכניס מיקרו נוטריינטים לתאים שלנו ולתקן נזקים ברמת ה-DNA ו-RNA. אם זאת, השפעתו איטית ולכן יש לקחת אותו לאורך זמן, על מנת לעמוד על השפעתו המיטיבה. שלמה ממליץ על מינון של 30 מ"ל ביום, במיוחד לחולים במחלות כרוניות. אפשר לשלב אותו עם מיץ תפוחים.

ניתן לשלב את הנוני גם עם עשב חיטה, שמכיל 90 מתוך 102 המינרלים החיוניים. אגב, חשוב לצרוך את משקה הנוני בבקבוק זכוכית ולא בבקבוק פלסטיק, כיוון שעשוי לעכל פלסטיק.

את הכנס המרתק חתמנו עם סדנת שוקולד של ניר לוי – שף רו-פוד, סופרפודס ובישול טבעוני בריא, שחלק עמנו את השקפת עולמו, לפיה משולש הבריאות מבוסס על פעילות גופנית, תזונה (בהתאם ליכולת העיכול, מצב הגוף ועוד) ומנוחה.

ניר דיבר בשבחיו של הקקאו שמחבר אותנו לחכמה הפשוטה של "אמא אדמה":
1. מתברר שקקאו מכיל את ריכוז נוגדי החמצון הגבוה בעולם – יותר מאשר ביין אדום, אוכמניות, אסאי וכד'.
2. בנוסף, מהווה הקקאו מקור נפלא לברזל – 15 פולים יעניקו לכם את המינון היומי המומלץ לברזל, ובצורה טעימה ונוחה לעיכול.
3. מקור למגנזיום, שהפך בשנים האחרונות לתוסף תזונה פופולארי, לאנשים הסובלים מהתכווצות שרירים וכאבי מחזור, בעיות לב. וכן לשלל ויטמינים ומינרלים נוספים כדוגמת אבץ, נחושת, ויטמין C, אומגה 6 ועוד.
4. מקור לשומן איכותי.
5. משמח אותנו ותורם להרגשה טובה – בין היתר הודות ליכולתו לסייע בהגברת ייצור סרוטונין, תכולת טריפטופן (נוירוטרנסמיטר החיוני לתפקוד המוח) ואננדמין ("כימיקל האושר" שיש לו השפעה מרגיעה, בדומה לסוגי סם שונים) שבו.
בארץ ניתן להשיג קקאו במספר צורות: פולי קקאו שלמים, קקאו ניבס (שבבי קקאו), אבקת קקאו, חמאת קקאו (שצבעה לבן) ועיסת קקאו.

סיימנו עם שני מתכונים נפלאים של "קקאו SHOT" – שיכול להוות תחליף נהדר לקפה למי שמתקשה להתחיל את היום ושוקולד טעים, בריא, קל ומהיר הכנה. ואם לא די בכל המידע הזה והטעימות בהם התנסינו בדוכנים השונים, כדי לרומם את גופנו ונפשנו, קיבל כל אחד ממשתתפי הכנס במתנה את הספר "SUPERFOOD" ודוגמיות משלל "מזונות העל". אם גם אתם מעוניינים להוסיף "מזונות על" לתזונה שלכם, ממליצה לכם לרכוש את הספר וללמוד אילו מזונות יכולים להתאים לכם במיוחד.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו