Thymoquin_Fly
PassoverFocus_Fly

צליאק – הרווח כולו שלנו!

מאת: ריקי לנגברג-N.D, נטורופתית
זמן קריאה: 3 דקות
הילד אובחן כחולה צליאק? השמיים התמוטטו עלינו? מה עושים ואיך נערכים בבית? והאם השד נורא כל כך? מסתבר שלא כל כך! ובכלל מהי בכלל מחלת הצליאק?
Laisha_In


ריקי לנגברגאני נטורופתית וחולת צליאק מזה שנים רבות, שילוב זה הפך אותי שלא באשמתי ל"מומחית לצליאק". האמת היא שכמטפלת נטורופתית אני נוגעת בכל כך הרבה מקרים הקשורים למחלת הצליאק, הקשר לילדים צליאקים הוא הכי מרתק. ילדים מקבלים את הבשורה בדרך כלל בגבורה ובאחריות והופכים ל'ילדים מיוחדים' מה שהופך את ההתמודדות של הוריהם לקלה יותר. האבחנה שנוחתת על המשפחה בהתחלה קשה, המחזה של אימא עם עיניים דומעות היושבת מולי בתחושה שעולמה חרב הוא מחזה נפוץ.


בסדנאות שאני מקיימת תמיד יש את האימא הבוכייה, בסוף המפגש היא יוצאת מחוייכת, שהרי המפגש עם אימהות לאותה 'צרה' מקלה על ההתמודדות. יש בפי אמרה "קיבלנו לימון אז בואו נלמד לעשות ממנו לימונדה" ואני טורחת ואומרת אותה לכל מי שרק מעוניין לשמוע. לדעתי – מה שחשוב והכי חשוב בחיים זה ההסתכלות על חצי הכוס המלאה וקבלת הבשורה בפרופורציה הנכונה.

אז מהי מחלת הצליאק? – המחלה מתאפיינת באי סבילות לגלוטן המצוי בדגנים כמו חיטה, שיפון, שיבולת שועל ושעורה. סימני מחלת הצליאק שונים ומשתנים מאדם לאדם. סימנים שיהיו חמורים מאוד אצל אחד, עשויים שלא להופיע כלל אצל השני. אחד עלול לפתח סימנים קשים מיד לאחר שאכל מוצר מזון שמכיל גלוטן והשני יתחיל לסבול רק לאחר ימים.

מחלת הצליאק מגבילה מאוד וזה מתבטא ממש בשינויים שצריך לעשות באורח החיים. אין לנו אפשרות לחטוף על הדרך פלאפל או שווארמה, אין לנו אפשרות בישיבת צוות לחטוף איזה בורקס או רוגלאך ואין לנו אפשרות לתת לילד שלנו איזה ביסלי במקום ארוחה, ככה בינתיים עד שהאוכל יהיה מוכן. אז תגידו לי מי יוצא נשכר? תאמינו לי רק אנחנו!

העניין הוא שחייבים להקפיד ובמיוחד עם ילדים – כל מולקולה של גלוטן יכולה לגרום לנזק. את הנזקים לא ניתן למדוד בזמן קצוב, אך המטרה היא שהילד יגיע למלוא פוטנציאל הגדילה וההתפתחות שלו וזה הנזק הכי משמעותי שיכול להיגרם במידה ולא נשמור ונקפיד על 'קלה כחמורה'.

זוהי אחת המחלות הכי קלות לטיפול, הטיפול אינו כרוך במתן תרופות (אלא אם כן מגיעה עם מחלות נלוות בד"כ באבחון מאוחר) הטיפול היחיד במחלה זו הוא הורדה מלאה של הגלוטן מהתפריט. הימנעות מוחלטת מגלוטן תביא להחלמת המעי וכתוצאה מכך היעלמות סימנים של המחלה. התסמינים כמעט מיד נעלמים. התיאבון חוזר בתוך ימים ספורים. בתוך שבועות מתחדשת עליה במשקל אצל ילדים והשלמת התפתחות, השלשול פוחת, הנפיחות יורדת וכל הסימנים מתייצבים. הדגנים המכילים גלוטן ושיש להימנע מהם: חיטה, שיפון, שיבולת שועל, שעורה. הדגנים ללא גלוטן ומותרים למאכל: אורז, תירס, קינואה, דוחן, אמרנט וכוסמת.

הטיפול במחלת הצליאק הוא פשוט ביותר ומתבצע אך ורק באמצעות התזונה. התזונה הנכונה במחלת הצליאק צריכה לכלול שני פרמטרים: תזונה ללא גלוטן ותזונה בריאה ומאוזנת.

ומדוע חשוב להקפיד באדיקות על הדיאטה? – גם אם נקפיד ביותר על תזונה ללא גלוטן, ישנם גורמים שאינם בשליטתנו. למשל, נוכחות סמויה של חיטה. נעשה שימוש בקמח או בעמילן חיטה כעזר בתהליך הייצור, או כחלק של רכיב אחר במוצרים כמו ברטבים, תבלינים, גלידות וכדומה, הדבר לא תמיד מצוין מפורשות על התווית. וכך אנו עלולים לצרוך גלוטן ללא ידיעתנו.

אז איך ניערך בבית ואיך נעשה את השינויים הנדרשים – חשוב ליצור הפרדה בכלי המטבח  בבית. כלי העץ והפלסטיק שיהיו מיועדים רק לקמח נטול גלוטן וזה כולל גם את קערת מעבד המזון, כמו גם קרש החיתוך. חשוב שיהיה סימון בולט לכלים, לצנצנות, לטוסטר ועוד בכדי להימנע מטעויות. במקפיא ליצור הפרדה – מדף למאפים מקמח חיטה ומדף נפרד עם המאפים נטולי גלוטן, וגם כאן לסמן עם מדבקות זוהרות או טושים צבעוניים ובולטים על גבי הקופסאות או השקיות.

בגן הילדים מומלץ להעביר דף הסבר על הצליאק (ניתן לקבל מהמתנדבות בעמותת הצליאק) להורים לילדים בגן ולשתף אותם ואת הילדים בבעיה של הילד המיוחד שלנו. חשוב לשוחח עם הגננת ולהעביר לה חומר על המחלה ועל חשיבות ההקפדה על התזונה, ומה הנזקים שיכולים לגרום מזונות המכילים גלוטן. ישנם פתרונות יצירתיים לכל בעיה, רק צריך לעצור ולחשוב מעט וכן הכי חשוב להיערך מראש עם מאפים מכל הסוגים (לחמניות, פיצות מאפינס ועוד) שהמקפיא יהיה מלא בהם, כך שכשמתחשק לאפרוח משהו יש זמין ואין תחושה של מחסור ו"מסכנות".

היום יש יצרנים רבים כך שניתן לקנות כמעט הכל מוכן, אבל אין ערובה לטיב ואיכות המזון. ולעומת זאת אפשר ללמוד להכין מאפים טעימים ובריאים משודרגים בערכים תזונתיים לבריאות ומניעת מחלות.

עוד טיפים, המלצות ומתכונים באתר:

ריקי לנגברג-N.D, נטורופתית.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דיאנה

    לפני כחודשיים גילו שיש לי צליאק
    הרופא אומר שבבדיקות דם ישנות זה צויין מ2008
    שהייתי בת 8 והיום אני בת 21
    זה טיפה מרתיע אותי ולא ברור לי כלכך
    מאיזה סיבה לא ידעתי מכך עד כה והאם זה דבר שעלול לפגוע בי בעתיד
    אשמח לקבל פרטים נוספים לגבי המחלה,
    חודש הבא יש לי דיאטנית ובנתיים אני מנסה לסדר לי תפריט משל עצמי לבד.
    אני משתדלת ממש והאמת שאני מרגישה טוב יותר
    מתחילה לראות את השינוי