bari14_Fly
Nikui_Fly

פשוט מנבטות חימר

מאת: הכתבה בחסות "פשוט מנבטות"
זמן קריאה: 2 דקות
לצמחוניים, טבעוניים ולאוהבי האוכל הבריא, מנבטת חימר היא הכלי הטוב ביותר לגידול כל סוגי הנבטים והנבטוטים. ממש כמו באדמה: לחות קבועה, טמפרטורה קבועה, איורור וחושך
himalayaKrem_IN

אנשים רבים מתקשים לגדל נבטים בכלים מאולתרים ממתכת או פלסטיק. מלבד הסירבול וחוסר האסתטיקה,  זה לא תמיד עובד ויש נבטים כמו ברוקולי או אלפלפא שמעדיפים תנאים אחרים. מנבטת חימר היא הפתרון המושלם, אסתטי ויעיל.

לצמחוניים, טבעוניים ולאוהבי האוכל הבריא, מנבטת חימר היא הכלי הטוב ביותר לגידול כל סוגי הנבטים והנבטוטים. כמו באדמה, המנבטה מספקת לנבט את התנאים האידיאלים לגדילה: לחות קבועה, טמפרטורה קבועה, איורור וחושך.     

להבדיל ממנבטות פלסטיק או מתכת, החימר הוא מבודד טמפרטורה מצויין, סופג מים, מאוורר, טיבעי ומאוד יפה לעין. את המנבטה מניחים על השיש או על השולחן בבית, ומגדלים נבטים בחומר הכי טבעי, כמו האדמה.

לנבטוטים כמו עדשים, מש וחילבה, לוקח כיומיים לגדול ולנבטים כמו ברוקולי, אלפלפא , צנונית וראשד לוקח כ-5 ימים. היתרון המרכזי של החימר הוא הלחות. בשריפה נכונה, החימר נשאר נושם והוא מלא בנקבוביות זעירות הסופגות מים ומבטיחות לחות אחידה לנבטים במשך כל זמן הגידול. בתנאים מושלמים אלה הזרעים גדלים מהר והופכים לנבטים זמינים כל רגע, יותר בריאים וטעימים, שטריותם נשמרת הרבה יותר מנבטים שנקנו בחנות.

כשנבט יוצא מסביבת הגידול שלו, נחתך ונארז, הוא מתחיל בתהליך ריקבון שלא נראה לעין מיד, אך הוא מתרחש.  בנוסף, הערכים התזונתיים הולכים לאיבוד וגם הטעם נפגע. נבטים שגדלו במנבטת חימר "חיים" כל הזמן. ניתן לאכול אותם הכי טריים ישירות מהמנבטה, ובסיום הגדילה, גם לאחר הוצאתם והעברתם למקרר לכלי אחר, הם ממשיכים לגדול לאט עד כ-10 ימים ושומרים עדיין על טריות, טעם וערכים תזונתיים.

 

איך זה עובד?

בימים הראשונים של הגדילה, כשהזרע מתעורר לחיים ומתחיל לצמוח הוא מאוד רגיש. אם הוא נשאר רגע ללא לחות צמיחתו תהיה דלה והוא יכול להתייבש ולהפסיק לצמוח. החימר מונע זאת בעזרת הלחות והבידוד שהוא מאפשר.

הלחות: מנבטת החימר נשרפת בטמפרטורה נכונה, כך שלא תהיה אטומה לגמרי. כשמשקים את המנבטה, המים נספגים בנקבוביות מיקרוסקופיות שבחימר והם משתחררים לאט ושומרים על לחות  במהלך הגדילה.

הבידוד: החימר הוא הרי חומר מבודד נפלא. דפנות החימר העבות מבודדות את הנבטים מהטמפרטוה החיצונית ומונעות התיישבות. כשחם מאוד בחוץ, הטמפרטורה בחלל המנבטה נשארת יציבה ונעימה תמיד וזאת הודות לעובי החימר ולמים הספוגים בו שלא מאפשרים לחום לחדור פנימה ולייבש את הזרעים.
בדיוק כמו שכד מים העשוי מחימר עובד.

מה הכמות שאפשר להנביט?

אם רוצים להנביט כמות גדולה של נבטים, לא צריך למלא את השיש במנבטות. ניתן להנביט גם בקומות כמו מגדל. הכלים יושבים אחד על השני, כך שכל קומה היא המכסה של הקומה שמתחתיה, עד לקומה העליונה שיש לה מכסה.  בכל קומה ניתן לגדל סוג אחר של נבט, או לגדל נבטים במחזורים שונים לאספקה קבועה של ייבול… כשמשקים את הקומה העליונה המים יורדים מקומה אחת לשנייה וכן הלאה, עד שהם מתנקזים בקערת הניקוז התחתונה.

לסיכום: מנבטת "פשוט" היא חווית הנבטה שעושה חשק להנביט.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מעין

    אפשר להנביט את רב הנבטים (חוץ מנבטי חמניה שצריכים לנבוט בתוך אדמה) בתוך צנצנת זכוכית שבמקום מכסה שמים בקצה שלה בד גזה עם גומיה לשיער…
    עובד יותר טוב, יותר קל לנקות והרבה יותר זול מכל ה"מנבטות המקצועיות".

    המאמר בקישור הבא עונה על שאלות כגון מדוע מומלץ לאכול נבטים? מדוע מומלץ להנביט נבטים בבית במקום לרכוש אותם בחנות? מה אפשר להנביט? מהו תהליך ההנבטה? מה הסיבות לכך שהנבטה לא תצליח? וכולל טיפים להנבטה, סרטוני הדגמה וטבלת זמני השרייה והנבטה.
    https://simply-yoga.co.il/sprouts-and-spruoting/

  2. רוני

    שתי אפשרויות שאני מכירה הן: חנות במצפה אלומות ואופק חדש מוצרי בריאות. בהצלחה

  3. חנה

    לפי סוג הזרע המונבט. קטניות מנביטה על מסננת רגילה. לילה בהשריה, ואז על המססנת עם אויר וחושך ופעם ביום לשטות במים. יוצא נהדר.
    לגבי הזרעים הקטנים: אלפלפא, ברוקולי… בכל כלי זה נובט קשה. ובכלל לא צריך להגיע לגודל הגבוה הזה. הנבט בשיאו מבחינה תזונתית בתחילת הנביטה וגם זה הכי טעים אז. אז אל תוציאו עוד כסף על האיבזרים האלה.

  4. מעין

    אני רוכשת זרעים בחוות השילוני, 09-7409595, 052-5718881.
    הם עושים משלוחים לכל מקום בארץ.

  5. מיכל

    אני קונה זרעים באתר של "פשוט מנבטות".
    יש להם את כל הזרעים שרוצים להנביט. ברוקלי, חרדל, צנונית, ראשד…
    https://pashutli.weebly.com