PassoverFocus_Fly
supherb_Fly

יותר גלוטן, יותר צרבת

מאת: ד"ר שרי ליברמן, מתוך הספר "רגישות לגלוטן", הוצאת פוקוס
זמן קריאה: < 1 דקה
מחקרים מראים בבירור קשר בין אכילת גלוטן לצרבות. אם גם אתם סובלים מצרבת, ייתכן שכדאי גם לכם להפסיק לאכול גלוטן, ויפה שעה אחת קודם. טעימה נוספת מספרה של ד"ר ליברמן
PassoverFocus_IN

כמעט כל אחד מאיתנו סבל אי פעם מצרבת. צרבת עלולה להופיע אחרי האוכל או כשהקיבה ריקה, והיא מתאפיינת בתחושת צריבה בחזה, בגרון או סביב עצם החזה. התקפי צרבת מלווים לעיתים בעלייה של מיצי קיבה לגרון.

צרבת מקרית אינה מקור לדאגה, אולם כאשר הבעיה מופיעה כמה פעמים בשבוע, היא מוגדרת כהחזר קיבתי-ושטי, או רפלוקס, מונח שמתייחס לזרימה חוזרת כרונית של חומצה מהקיבה אל הוושט (הצינור שדרכו עובר המזון מהפה אל הקיבה).

רפלוקס עלול להתפתח בכל גיל – בינקות, בילדות ובבגרות. ללא טיפול, הוא עלול להוביל לדלקת בוושט, הגורמת לבעיות קשות יותר, כמו דימום וכיבים.

על-פי ההערכות, קרוב ל-60 מיליון אמריקאים סובלים מצרבת לפחות פעם בחודש, ו-15 מיליון איש מתמודדים איתה מדי יום. ייתכן שלעולם לא נדע לכמה מהם יש רגישות לגלוטן. מחקר משנת 1998 הראה שאצל חולי צליאק בוגרים ניתן למצוא שכיחות גבוהה של תסמינים בוושט. מחקר מוקדם זה הוכיח גם שתזונה נטולת גלוטן יכולה לשלוט בתסמינים.

מחקר דומה שנערך ב-2003, הניב תוצאות זהות. החוקרים בדקו האם בקרב חולי צליאק לא מטופלים ניתן למצוא שכיחות מוגברת של רפלוקס ואם כן, האם תזונה נטולת גלוטן יכולה לשפר את תסמיני הבעיה.

תזונה נטולת גלוטן מפחיתה ריפלוקס

משתתפי המחקר כללו 205 חולי צליאק ו-400 נבדקים ללא צליאק שהתלוננו על רפלוקס. החוקרים מצאו דלקת בוושט אצל 19% מחולי הצליאק ו-8% בלבד מהנבדקים שסבלו רק מרפלוקס. תזונה נטולת גלוטן הפחיתה את שיעורי החזרה של תסמיני רפלוקס אצל חולי הצליאק.

החוקרים סיכמו כי "לחולי צליאק יש שכיחות גבוהה של דלקת בוושט שמקורה ברפלוקס. העובדה שתזונה נטולת גלוטן הפחיתה באופן משמעותי את שובם של התסמינים, מעידה על כך שמחלת הצליאק היא גורם סיכון להתפתחות דלקת של הוושט שמקורה ברפלוקס".

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו