Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

שום דבר נהדר נהדר

מאת: דורית שור, נטורופתית מוסמכת R.na
שום כתוש עדיף על שום חתוך מאחר וכתישת השום משחררת כמות גדולה יותר של החומר הפעיל אליצין, שום טרי עדיף על פני כל צורה אחרת של שום
שום לריפוי

כמה שום לאכול?, צילום: pixabay

שום הוא ללא ספק המיוחס שבירקות, עם היסטוריה רבת שנים של ריפוי וטעם יוצא דופן הוא תופס מקום של כבוד בכל מטבחי העולם.


באשור העתיקה המליצו על שימוש בשום לאכילה ולריפוי. צ'ראקה, אבי הרפואה האיורוודית שחי 3000 שנה לפני הספירה אמר שהשום שומר על נוזליות הדם ומחזק לב. במצריים. נאמר שהמצרים היו מוסיפים למזונם של העבדים שבנו את הפירמידות שום ובצל, כדי לחזק את עבודתם. היפוקרטס, אבי הרפואה, רשם למטופליו שום כתרופה למחלות רבות. בזמן המגיפה הגדולה באירופה מצוין כי אלו שאכלו שום ניצלו מהמגיפה ואילו הרמב"ם אמר שהשום "פותח את פיות העורקים מלמטה" .

אין כמעט רפואה עממית שלא עושה שימוש בשום. יהודי תימן משתמשים בשום כתוש לריפוי דלקות חניכיים ושיניים. יהודי מרוקו מטפלים בפצעים פתוחים ומוגלתיים באמצעות שום כתוש כבסיס לתחבושת. יהודי עירק מניחים שום כתוש על עינים נפוחות ומודלקות. יהודי הודו מחממים שום עם שמן זית ומזליפים את השמן כשיש דלקות אזניים. בנוסף לכך, עדות ישראל וערביי הארץ משתמשים בשום גם למחלות עיכול, תולעים, טחורים, לחץ דם גבוה, כאבי ראש, שיעול, אבנים בכליות ודלקות בדרכי שתן.

מה יש בו?

 

השום מאופיין בתכונות חריף, יבש, חם מאוד. ובין מרכיביו ניתן למנות: שמן נדיף שמכיל תערובות גופריתיות בעיקר אליצין, אליאין, אז'ואין, אנזימים, ויטמינים,
מינרלים, פלבנואידים.

שום טרי מכיל:

65%  מים
28%  פחמימנים
2.3% תרכובות אורגניות של גופרית.
2%  חלבון
1.2% חומצות אמינו
1.5% סיבים, ספונינים, סטרולים צמחיים, מינרלים בעיקר סלניום, גרמניום, כולין, יוד ועוד.
השום מכיל חומצה אמינית חסרת ריח  אלין וע"י האינזים אלינאז הופך לאליצין.

האליצין זוהי חומצה אמינית שמשתחררת כאשר מועכים או חותכים את השום וזה גם מה שאחראי לריח החריף האופייני ולתכונותיו. הריח נמוג ככל שעובר הזמן וכך גם התכונות.

על שום ולב

 

• מרחיב כלי דם וכך מוריד את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי.
• אנטי וירלי, אנטי חיידקי, אנטי פטריתי, אנטי טפילי.
• אנטיביוטי.
• מכייח מגביר הזעה.
• מוריד רמות כולסטרול ושומנים בדם.
• מוריד רמות סוכר בדם.
• מעכב קרישת דם.
• אנטי סרטני.
• מונע ומעכב צימות של טסיות דם.
• מונע טרשת עורקים.
• מחזק מערכת חיסון.
• נוגד חימצון חזק.

ומה עוד?


אנטי סרטני מעצם היותו נוגד חימצון-הוא מעלה את ריכוז הגלוטטיון ומסייע לניטרול רדיקילים חופשיים.

עוזר במניעה וטיפול בסרטן מעי הגס. עוזר בסרטן הערמונית.

מחזק מערכת החיסון- ע"י הגברת פעילות לימפוציטים, מקרופג'ים, ותאי הרג טבעיים.

השום מגן על האיברים הפנימיים מנזק שגורמות תרופות סינטטיות, מזהמים כימיים וקרינה.

מסייע באיזון הסוכר בדם ובטיפול בסכרת סוג 2.

ברפואה הטבעית- השום הוכיח עצמו בטיפול בשחפת, קוליטיס, דיזנטריה, אסתמה ברונכיטיס,דלקות שתן, פצעי בגרות, סינוסיטיס, דלקות מפרקים.

ומה במטבח?

בשום ניתן להשתמש טרי, מיובש, אבקה, מבושל, מטוגן, בגריל, מאודה, קלוי, כבוש, בשמן, בדבש, בלימון, בחומץ ובאלכוהול.


במטבחי סין משתמשים בשום בדרך כלל יחד עם ג'ינג'ר. בקוריאה, בהודו ובארצות המזרח חשיבות השום אינה נופלת מחשיבות המלח. וגם אצלנו הוא מככב באין ספור מאכלים.

2 שיניים ביום


רבים ממליצים לאכול 1-2 שיני שום טריות ביום, אך לא כולם מסוגלים בגלל בעיות בריאות או בגלל שאינם מוכנים להתמודד עם התופעות הנלוות של הריח. פתרון אפשרי הוא כמוסות שום עם אליצין ללא ריח.

אכילת עלי פטרוזיליה טריה, מנתה, נענע, שומר עוזרת להפיג את ריח השום מהפה. יש לציין שמרכיבי השום הארומטי החריפים מופרשים גם דרך העור והריאות.

מה אומרים המחקרים?



בפברואר 2007 חוקרים ב-national univershty הסיקו ששום כתוש עדיף על שום חתוך
מאחר וכתישת השום משחררת כמות גדולה יותר של אנזימי אלינאז שנמצאים בתרכובת האליצין, פעולה זו מונעת טוב יותר את הצמדות טסיות הדם מאחר ובכתישה ריכוזי האליצין נותרים זמן ארוך יותר.

ביוני 2008 חוקרים יפניים הגיעו למסקנה ששום טרי עדיף על כל צורה אחרת של השום.הם השוו שום טרי לשום משומר במים, אלכוהול ובשמן צמחי תוך הקפדה על מדידת האליצין.

עוד מצאו ששום שנכתש זה עתה יציב יותר ורמות האליצין בו גבוהות יותר מאשר בשום משומר.

רמות האליצין שבשום הכתוש במים מצטמצמות ב-1/2 לאחר 6 ימים ואילו בשום המשומר בשמן צמחי הרמות של האליצין יורדות במחצית תוך מספר שעות.

במחקר שנעשה באוני' לרפואה בטייוואן על שמן השום נמצא ששימוש בו מונע התפתחות של מחלת לב, קרדיומיופתיה ששכיחה בחולי סכרת. שמן השום מגן גם מפני מחלות לב אחרות.

במחקר נתנו לחולדות סוכרתיות שמן שום ושמן תירס. התוצאות הראו כי בניגוד לשמן התירס שמן השום הגביר את האינזימים נוגדי החימצון והפחית מצב דלקתי וסיפק תועלת בריאותית גם בזכות האליצין.

כפי שמדווחים חוקרים הפעילות האנטיביוטית מיוחסת בעיקר לחומר האליצין שבשום והוא פעיל in vitro כנגד קנדידה אלביקנס, טריכומונאס, סטאפילוקוקס, e-coli,  שיגלה, סלמונלה וכולרה.

תרופות סבתא


– מועכים כמה שיני שום מערבבים עם שמן זית ושומרים בכלי סגור. משמש כתרופה בצורת טיפות לדלקות אזניים, לריפוי פצעים, טחורים, כאבי ראש (ספוג בפד או תחבושת)

– מבשלים 5 שיני שום כתושות ב-3 כפות שמן זית, מסננים, מצננים ומשתמשים בשמן כטיפות לדלקות אזניים.

– דלקות חניכיים – מועכים שן שום ומניחים על השיניים והחניכיים.

– נגד טפילי מעיים – משרים 3-4 שיני שום במים או בחלב במשך הלילה ולמחרת מסננים דרך מסננת ושותים.

–  לבעיות עור ואקנה – משפשפים על אקנה או מועכים ומורחים על יבלות.

– אכילה של 2-4 שיני שום ביום לטיפול בטפילי מעיים, זיהומים, דלקות, שיעול, הצטננות, יתר לחץ דם,  מחלות דרכי העיכול. ניתן גם לחלוט שום טרי בתוך כוס מים או לערבב מיץ שום עם דבש, או למצות שום טרי בתוך מים חמים במשך 12 שעות ולאחר מכן להוסיף דבש.

– מיצוי בשמן – מרסקים שום לתוך שמן זית משאירים ל-7 ימים. לשימוש פנימי וחיצוני. למניעת התחמצנות –  לאחסן במקרר.

– אכילת שום יחד עם ארוחה עשירה בשומנים מונעת עליה של רמות הטריגליצרידים בדם.

כמה אזהרות לסיום


השום נחשב כמחמם חזק ועלול לגרות את הקיבה. לא להשתמש במצב של כיב קיבה, צרבות  או עודף חומציות.

עלול לגרום לכאבי בטן, בחילות, הקאות, גזים, צרבות, דופק מהיר ונדודי שינה.

בזמן הריון השום עלול לגרום לבעיות עיכול כמו צרבות.

תינוקות עלולים לסלוד מטעם חלב אם שאכלה שום.

אין לצרוך אותו לפני ניתוחים ולמי שנוטל מדללי דם.

שום עלול לגרום תגובה אלרגית.

אין בדברים דלעיל המלצות לטיפול בבעיות רפואיות שונות. בכל בעיה בריאותית יש לפנות לרופא המטפל.

 

דורית שור-נטורופתית מוסמכת R.na,
dorshure@netvision.net.il

השאירו תגובה:
  1. סיגל עזריה, מדריכת הנקה
  2. יעל אוריין, רפלקסולוגית מומחית

    שני שיני שום מושרות כל
    הלילה בשמן זית. פותר
    את כל הבעיות שהשום עושה
    לבעלי הקיבה הרגישה.

  3. עדי

    ערב טוב
    אני נוטלת בכל יום מדלל דם "מיקרופירין" 10 מל"
    האם מסוכן לאכול שום?
    אני קוראת בכתבה ומתפלאת
    אני בולעת שן שום בכל יום חותכת לחתיכות עם קצת מים

    איך מה ולמה תודה ושבת שלום