Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

שבועות על פי הרמבם

מאת: לימור עברון גילת, נטורופתית והרבליסטית קלינית
רבי משה בן מיימון המליץ לאכול מאכלים על פי מידת תועלתם ולא רק על פי מידת החיבה אל דבר המאכל, להמנע מהשובע ולהפריד מזונות. מארוחת חג שבועות שלא תפגע בזכרו של הרמב"ם, כמו גם בבריאותנו


הבן שלי עושה עבודה על רבי משה בן מיימון, הרי הוא הרמב"ם. ואני, לבושתי, נטורופתית, לא ממש יודעת את תורתו על בוריה. אז קניתי ספר ואני מבטיחה לקרוא אותו מתחילתו ועד סופו. ארבעה דברים תפסו את תשומת ליבי בהתייחסותו של הרמב"ם אל תזונה. הראשון הוא שרבי משה בן מיימון המליץ לאכול מאכלים על פי מידת תועלתם ולא רק על פי מידת החיבה אל דבר המאכל. 'אל יבחר האדם את מזונו על פי טעמו, אלא על פי מועילותו. היה והמזון המועיל הוא גם ערב לחיך- מה טוב, אך אם המאכל הערב אינו מועיל- עדיף לו לאדם להימנע ממנו'. מה ששם אותנו בפינה די צפופה: לבחור מזונות מיטיבים וגם מועילים.

הדבר השני ששמתי לב אליו הינה ההמלצה לאכול תמיד על בטן ריקה. המשמעות הינה רווחים של בין 3-6 שעות בין ארוחה לארוחה, תלוי מה אכלנו…. זמן העיכול של בשר, ארוך אפילו יותר.

ההמלצה השלישית והכי קשה: לאכול סוג אחד בלבד של מזון, בכל ארוחה. נסו לדמיין כמה רחוקה ארוחת החג הצפויה לנו, מההמלצה ה'פשוטה' הזאת. שימו לב, ככל שנוקפות ההמלצות, רמת הקושי עולה: "יקפיד אדם להימנע מן השובע: כי אם נתמתחה האיצטומכה (=קיבה) ביותר ממה שבטבע, יחלשו פעולותיה…" לא חלילה – להקשיב לרמות של רעב ושובע, חד וחלק: להימנע מן השובע, כאילו הוא מחלה…

ג'רי סיינפלד היה אומר : Having said that ובתרגום לשפה פשוטה, לאחר שאמרנו את כל זה, בואו ונלוש יחד, חג שבועות, שלא יפגע בזכרו של הרמב"ם, כמו גם בבריאותנו.

אני חושבת שיש קונצנזוס על ירקות ופירות, באשר הם, כמובן שישנן פתולוגיות מסוימות, שסוג ירק מסוים אינו מתאים להם, כגון המצליבים לבעלי תת פעילות בלוטת התריס, או סולניים לבעלי בעיות מפרקים, ריבוי פירות לסוכרתיים, כמו גם אלרגיות ספציפיות, אבל בואו ונניח לרגע שהאדם בריא, שלם וללא רגישויות כלשהן.
זוהי ארוחה בריאה, לא מוגזמת וטעימה, כי אני, לבושתי, בניגוד לדעתו של הרמב"ם, חושבת שלא כדאי לאכול משהו שאינו טעים לך וגם הימנעות מוחלטת מדברי מאכל מסוימים, מביאה לתשוקה שקשה לרסנה.

בזיליקום טרי (123RF)
בזיליקום טרי (123RF)

פסטו בזיליקום ושקדים / קשיו / אגוזי פקאן

משתתפים:
2 צרורות של בזיליקום, רצוי אורגני
1/2 כוס שמן זית
מלח על פי הטעם
2 שיני שום
1/2 כוס שקדים / קשיו / פקאן
2 אגוזי ברזיל
חופן גרעיני דלעת
חופן גרעיני חמנייה
גרעיני הדלעת והחמנייה עשירים באבץ ואבץ הוא חבר, כי הוא עוזר למערכת החיסונית וגם לפוריות, לתפקד במיטבה.

אופן ההכנה:
מפרידים את עלי הבזיליקום מהעוקץ, שוטפים ומייבשים במייבש חסה. מכניסים את כל המשתתפים למעבד מזון, מעבדים בפולסים, עד למחית לא חלקה לגמרי.
כדאי לאכסן בכלי זכוכית ו'לצפות' את קו המתאר של הפסטו בשמן זית למניעת השחרה.
אפשר לעטוף פסטת כוסמין מלא (אם שדדתם בנק) או סתם פסטה מלאה, בפסטו הזה.
ניתן להעשיר רוטב עגבניות פשוט בעזרת כף של הרוטב הטעים הזה ולשדרג אותו פלאים.

 

סלט קינואה קר

ישנם אנשים רבים שרק שומעים את המילה 'קינואה' וכל הפיוזים שלהם קופצים. אני הייתי אחת מהם. קינואה היתה משולה בעיני לטעם של שק, עד שטעמתי את הסלט הזה:

משתתפים:
כוס קינואה בשלושה צבעים (שחור, אדום ולבן) אם אין, אפשר בהחלט עם קינואה רגילה.
כף שמן זית
מלח על פי הטעם
מיץ מלימון אחד
2 כפות סילאן / מייפל
4 משמשים מיובשים אורגניים חתוכים לאורכם
חופן חמוציות

אופן ההכנה:
מכינים את הקינואה כמו אורז: כוס קינואה על 2 כוסות מים. מרתיחים ואז על אש קטנה, עד שהקינואה יבשה כמעט.
בעודה חמה, מוסיפים את שמן הזית, הלימון, הסילאן, המישמשים החתוכים והחמוציות. מכסים, מקררים ואוכלים.

 


סלט חסה רענן

משתתפים:
ראש חסה עגולה
עלי בייבי
נבטי חמנייה

רוטב:
כף חרדל דיז'ון
מעט מלח
כף דבש
כף שמן זית
2 כפות חומץ תפוחי עץ אורגני
שן שום כתושה (אופציונאלי)

אופן ההכנה:
שוטפים את העלים ומייבשים במייבש חסה
בוצעים את עלי החסה ומפזרים את עלי הבייבי והנבטים
מכינים את הרוטב, מכניסים את כל החברים לצנצנת למנערים, שופכים על הירוקים, מקפיצים מעט עם הידיים ו… מוכן.

 

קינוח: גלידת פאפיה

משתתפים:
2 פאפיות כתומות ובשלות, קלופות, חתוכות וקפואות
4 תמרי מג'הול
מעט מלח
כף טחינה גולמית (אני משתמשת באל ארז)
כף סירופ מייפל
1/2 כוס מי קוקוס

אופן ההכנה:
מכניסים הכל למעבד מזון, מעבדים ואוכלים.
אם קצת נתחכם, ענינו לפחות על בקשה אחת של הרמב"ם: סוג אחד… הכל מפרי האדמה….
שיהיה חג שמח ורגוע

לימור עברון גילת

 

פייסבוק 

 

השאירו תגובה:
  1. אלה בן חיים

    היי

    קראתי את תגובתך לשבועות על פי הרמב"ם. "חבר שלי" משכבר הימים, למדתי את תורתו במסגרת אוניברסיטת בר-אילן – אני מכורה לו.

    אני מקושרת עם המרכז לרפואת הרמב"ם וגם עם EATWELL ומשם הגעתי אליך. כה לחי למתכונים תודה אלה

  2. לירון

    פירות זה אחד המאכלים היחידים הטובים לסכרתיים!