Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

זה הזמן לניקוי סתיו

מאת: אביטל דותן
רגע לפני שהחורף תופס פיקוד, כדאי לעשות ניקוי סתיו. אביטל דותן מציעה להימנע מצום מיצים כשמזג האוויר מתחיל להצטנן ולהתרכז בעיקר במזון טרי ומבושל
דיאטה בחורף

צילום: 123RF

בחצי הצפוני של כדור הארץ הסתיו התחיל רשמית ב-23/9/2011 בשעה 5:05 בבוקר כאשר היום והלילה היו שווים באורכם. מאז הימים הארוכים והלוהטים מתחלפים לאיטם וקרירות נעימה מורגשת באוויר. עלי שלכת זהובים נושרים מהעצים ובעלי החיים והצמחים מכינים עצמם לחורף. הסתיו הוא תקופה מצוינת להרהר בשינויים החלים בחיינו ובעולם שסביבנו, ולהתבונן פנימה במטרה לחזור לאיזון.

ומה לגבינו?

אל תצפו לאנרגיית קיץ עוצמתית באוקטובר. הטבע, והגוף שלנו, עוברים שינוי עונה ולמרבה השמחה ישנן דרכים רבות שבהן נוכל לתמוך בשינוי האנרגיה העדין הזה, בעזרת מה שנאכל ונשתה והבחירות שנבחר לגבי סגנון חיינו.

הסתיו נחשב כתקופה חשובה לניקוי, תקופה שבה הגוף מכין את עצמו לחורף ואם נעזור לו בבחירות התזונה שלנו, התהליך יתעצם ויהיה יותר אפקטיבי. החורף מתקרב וזה הזמן להכין את ערוצי פינוי הפסולת שלנו – כבד, מעיים, ריאות ועור – ולסייע להם לתפקד ביעילות. במיוחד חשוב להכין את המערכת החיסונית שתוכל להתמודד עם החורף המתקרב, שמביא איתו הצטננויות ושפעות למיניהן.

ניקוי סתיו כולל מזון חם ומבושל. ניקוי של מיצי פירות וירקות בלבד או מזון חי בלבד יהיה קיצוני מדי. הניקוי מתבסס על סוג מזון אחד – מונו. כאשר אוכלים רק סוג מזון אחד הגוף צריך לייצר פחות אנזימי עיכול והעומס על מערכת העיכול פוחת ולכן הגוף יכול להתפנות לבצע עוד תהליכים כמו פינוי פסולת וריפוי. תהליך כזה מחזק את הזיכרון ומזמין רגשות של שלווה ורוגע, שלום בית. רגשות כאלו מקדמים גם את התהליך הרוחני. זהו אינו צום קיצוני אלא תהליך עדין שאפשר לעשות בבית, ללא פיקוח.

למה כדאי לי לעשות ניקוי סתיו?

ניקוי בתחילת כל עונה מאפשר לגופנו להתחדש ולהבריא. תשמחו לראות:

עור מבהיק ונקי
יציאות סדירות
יכולת לשלוט באכילה רגשית
יכולת לשלוט בתשוקה למתוקים
תיפטרו מהרגשת נפיחות

למה לצפות?

אל דאגה, לא צריך לקחת גלולות או לשתות כל מיני שיקויים. במשך 10 ימים תעקבו אחר התכנית הבאה, שתנחה אתכם בקלות לניקוי סתיו בריא לגוף, לנפש ולרוח. התזונה הזו תגרום לכך שתהיו יותר אנרגטיים, מודעים לגופכם ותחושו בשינויים שהוא עובר. אולי אפילו תרדו במשקל. ההנחיות, כפי שמיד תראו, פשוטות וטעימות ומיועדות לאנשים עובדים ועסוקים.

אז מה נאכל בסתיו?

הרבה ומגוון. מזון טרי ולא מעובד, פירות, ירקות, עדשים, דגנים מלאים, בשר רזה, אגוזים, שומנים בריאים, חומוס, טחינה, אבוקדו. אוכל אמיתי!

ניקוי סתיו, תפריט לדוגמא

בוקר: כוס מים פושרים + 1 כף שמן זרעי ענבים + כפית מיץ לימון

ארוחת בוקר: 250 מ"ל מיץ של סבתא רותי:

1 תפוח עץ, 1 גזר, 1 מלפפון, 3 עלי חסה, 10 ענפי פטרוזיליה, פרוסות בטטה להשלמת הכמות ל-250 מ"ל

או:

שייק ירוק: תרד, תפוח, חסה, בננה, תמר, 1/2 כוס מים פושרים.

ארוחת צהרים: ירקות מבושלים + ירקות טריים + אורז מלא

ארוחת ערב: סלט ירוק + ירק ירוק מבושל + אורז מלא

שתייה: לא במהלך הארוחות (30 דקות +- לפני /אחרי)
בין לבין: חליטות צמחים כמו מרווה, מליסה ועוד.

ולהעשרת הטעמים:

חומץ אבוקדו  לשיפור הסלט (ל-4 אנשים)

מרכיבים: 1/2 אבוקדו בשל, 11/2 כפות חומץ בלסמי, 1/2 כפית שמן זית (חמניות, שקדים) בכבישה קרה, 1/2 כפית חרדל, 90 מ"ל מים או מרק ירקות (ציר), חופן של עשבי תיבול טריים, מלח, פלפל.

הכנה: לערבב את כל המרכיבים במערבל עד שמתקבל צבע ירוק, להוסיף את עשבי התיבול.  כדי לקבל רוטב יותר דליל אפשר להוסיף מים או מרק ירקות. אפשר להחליף את האבוקדו בגזר או עגבנייה.
ערכים תזונתיים: כ-80 קלוריות, 8.4 גרם שומן, 0.3 גרם פחמימות, 0.5 גרם פרוטאין

רוטב בסיס להעשרת האורז

מרכיבים: 20 גרם שמן זית מכבישה קרה, 60 גרם כרשה (החלק הלבן), 50 גרם בצל, 40 גרם שורש פטרוזיליה מקולף, 40 גרם שורש סלרי מקולף, 220 גרם תפוח אדמה, 1 ליטר של מים או מרק ירקות צח.

הכנה: לנקות את הירקות ולחתוך אותם לקוביות קטנות. לאדות את הירקות בעדינות עד להשחמה. להוסיף מים ולבשל את הירקות עד שמתרככים. להוסיף מלח, פלפל ואת מרק הירקות. לערבל הכל בבלנדר עד שמתקבלת תערובת מוקרמת אך יציבה. זהו רוטב בסיס שאפשר להעשיר כיד הדמיון במרכיבים רבים כולל מוצרי חלב. ניתן לאחסן את הרוטב במקרר למספר ימים במיכל סגור.

ערכים תזונתיים ל100 גרם: כ 40 קלוריות, 2.7 גרם שומן, 2.9 גרם פחמימות, 0.7 גרם פרוטאין, 1 גרם סיבים

מוצרים שאולי יעניינו אותך

השאירו תגובה: