Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

הנבטת זרעים ביתית: פלא הבריאה במטבח הפרטי

מאת: ענת חפץ
אוהבים נבטים? מאז מהפכת ההנבטה העצמאית, הצטרפו למשחק גם המנבטות החשמליות, שמהוות עוד שלב בדרך אל האושר ומאפשרות לנו לגדל לפחות חלק ממזוננו בעצמנו
להנביט בבית

טעימים להפליא (123RF)

זוכרים שפעם, על מדפי מקרר הירקות בסופר אפשר היה למצוא רק סוג אחד או שניים של נבטים, והם נחשבו מזון משעמם שחייבים לאכול רק כשרוצים לרדת במשקל? ובכן, מאז התרחשה מהפכה קולינרית ובריאותית והיום כבר ברור שהנבטים הם מזון-על שהוא גם, ובכן, טעים. המגוון של הנבטים והנבטוטים התרחב מאוד בשנים האחרונות, והם החלו להשתלב בתפריטי המסעדות ובארוחות ביתיות של שוחרי בריאות וקולינריה.

אז מה זה בעצם? נבטים הם פשוט גרעין, זרע או קטניה שהצמיחו שורש, גבעול ועלים בתהליך הנבטה של כמה ימים. בתהליך ההנבטה מוכפלת כמות הוויטמינים והמינרלים שבזרע (ביניהם ויטמין C, ויטמין B  ופרוטאין), כמו גם כמות האנזימים, במאות אחוזים. הם מכילים סיבים תזונתיים, עשירים בחומצות אמינו ובעלי תכונות נוגדות חימצון. בזכות כל העושר הזה, אכילת נבטים משפרת את העיכול, מאיטה את ההזדקנות, מסייעת להילחם במחלות ומצויינת לצמחונים וטבעונים.

במקום לקנות את הנבטים בחוץ, כדאי להנביט אותם בבית. למה? מכמה סיבות:

1. מיידיות – אספקה זמינה וקבועה של נבטים מכל הסוגים (גם כאלה שלא תמצאו באף חנות).

2. טריות – נבטים שהונבטו בבית יכולים להישמר עד שבועיים במקרר ולשמור על רעננותם ופריכותם.

3. אורגניות – נבטים שהנבטתם בעצמכם, בהנחה שרכשתם זרעים נקיים מדשן וחומרי הדברה, הם אורגניים לחלוטין.

4. מחיר – אם אתם צרכנים נלהבים של נבטים, הנבטה בבית חוסכת כסף ופערי תיווך.

5. הנאה – פשוט מאוד, הנבטה ביתית מאפשרת לכל אחד, גם אם הוא גר בדירה קטנה בעיר, להתנסות בגידול המזון של עצמו. התוצאות המהירות נותנות סיפוק מיידי, ולכן ילדים מאוד אוהבים לקחת חלק בתהליך.

מנבטה ביתית

לפני (צילום: המנבטה הירוקה)

אם כבר החלטתם להיכנס ברצינות לעסקי ההנבטה, שווה לחשוב על שימוש במנבטה חשמלית, שיתרונותיה רבים ואשר הופכת את תהליך ההנבטה לפשוט מאוד ועם תוצאות טובות ואחידות.

אלי יעיש, אחד מהשותפים ליבוא "המנבטה הירוקה", הפך לחובב נלהב של נבטים מאז שהחל להשתמש במנבטה החשמלית. במשרדו שבמושב עין הבשור בנגב המערבי, הוא שמח להדגים כיצד פועלת המנבטה, ולספר מדוע היא נוחה בהרבה מהנבטה מסורתית בקערה או במסננת. "מדובר במכשיר מאוד פשוט שלא דורש שום ידע או הבנה טכנולוגיים. ממלאים מים במיכל שבתחתית המנבטה, שופכים זרעים למגשי ההנבטה, סוגרים את המכונה ולוחצים על כפתור ההפעלה," הוא מסביר.

מרגע הפעלת המכונה ועד לקטיפת הנבטים לאחר ארבעה ימים, לא צריך לעשות כלום. כשלוש פעמים בשעה מופעלת ממטרה קטנה שמרטיבה את הזרעים ומערכת בקרת אוויר פעילה כל הזמן. צריכת החשמל זניחה ואין רעש. מדי פעם נחמד להציץ ולראות איך הנבטים צומחים להם. הנכדים, מספר אלי, מתים על זה.

במה עדיפה הנבטה במכונה על הנבטה בקערה?

איך מנביטים

"לא נגענו" – אחרי ארבעה ימים (צילום: המנבטה הירוקה)

"בהנבטה רגילה יש צורך להתעסק עם הנבטים כל הזמן – להרטיב ולוודא שלא מתפתח עובש. לוקח יותר זמן עד שהנבטים מוכנים. במנבטה חשמלית אתה מניח את הזרעים במגש ביום הראשון וקוטף אותם ארבעה ימים לאחר מכן, בלי כל התעסקות בתהליך. כיוון שהם נמצאים על מצע מנותק, הגדילה היא אחידה ואין התעפשות."

רועי עוזיהו מהמשק האורגני "טבע הבשור" מסביר כי חשוב ביותר להקפיד שהזרעים המשמשים להנבטה יגיעו מחקלאי או יבואן מוכר ואיכותי, כדי לוודא שהם אכן אורגניים: כלומר – שלא עברו כל תהליך של חיטוי או הנדסה גנטית. "טבע הבשור", המשווקים את המנבטה הירוקה, מוכרים גם מגוון של זרעים להנבטה וביניהם ראשד, ברוקולי, צנון ואלפלפא.

את הנבטים היפים אפשר לשמור במקרר לתקופה ארוכה ולהשתמש בהם לסלטים שונים, למרקים אסיאתיים, תבשילים מוקפצים ועוד ועוד. הפריכות והטריות הופכות אותם גם לחטיף נהדר לנשנוש. והם הכי טעימים משום שגידלתם אותם בעצמכם. נסו ותראו.

השפית הטבעית ומנחת סדנאות בישול בריא טבעוני זהר לוסטיגר בשן מציעה מתכון אידיאלי המשלב נבטים:

סלט כרוב אדום, נבטים ואגוזים

ארבעה צבעים בסלט אחד. ורוטב הכי פשוט שיש. אפשר להכין כמות גדולה מהרוטב, לשמור בצנצנת במקרר ולהשתמש כרוטב לסלטים. מעולה גם עם סלט חסה.

סלט נבטים

(צילום: זהר לוסטיגר בשן)

המרכיבים:

1/2 כרוב אדום, פרוס דק
6 גבעולי סלרי, חתוכים גס
2 גזרים, קצוצים דק
2 כוסות נבטוטים
1 חבילה, כ-2 כוסות, נבטי חמניה
1 צנון, קצוץ דק
1 צרור כוסברה, חתוך גס
1 כוס חמוציות
1 כוס גרעיני חמניה

רוטב:

2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון
2 כפות ריבה

ההכנה:

מערבבים את כל הירקות בקערה. חיתוך הירקות יכול להשתנות מפעם לפעם, וכך כאילו שיש לכם סלטים שונים. אפשר לפרוס את הירקות לגפרורים, או לגרר גס על פומפייה. מרקמים שונים, יתנו טעם שונה בכל פעם.

להכנת הרוטב: מכניסים את שמן הזית, מיץ הלימון והריבה לבלנדר ומערבבים כמה שניות. השימוש בבלנדר חשוב בשביל מרקם הרוטב.

מערבבים את הירקות עם הרוטב ומגישים. בתיאבון!

הכתבה באדיבות המנבטה הירוקה המשווקת על ידי טבע הבשור, גן ירק אורגני בשיווק ישיר

מוצרים שאולי יעניינו אותך

השאירו תגובה: