Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

חמאת קוקוס ושמן קוקוס

מאת: מאת: דיווד וולף מחבר הספר "סופרפוד" בהוצאת פוקוס
את שמן הקוקוס יצא לכולנו להכיר, אך מה ההבדל בין שמן הקוקוס וחמאת הקוקוס, ומהן האיכויות של כל אחד מהם? כיצד נכין מהם גלידה טבעונית ובריאה העשירה בסגולות מרפא?
חמאת קוקוס

צילום: pixabay

האתגר עם אגוזי קוקוס בוגרים הוא שהם מכילים כמות גבוהה של חלבון וסיבים גסים (פי שלושה סיבים מתכולתם בירקות), שמקיפים את שומן הקוקוס המזין, המטהר. אפשר לפתור זאת באמצעות טחינה באבן ריחיים של הקופרה הסיבית (קופרה = בשר קוקס בוגר, קשה, לבן) לשמנת קוקוס; הוצאת השמן על-ידי חימום הקופרה במים ו/או כבישה קרה של השומן המרפא של הקופרה, דבר שמאפשר לרכז אותו לשמן. שמן קוקוס טרי אמיתי מיוצר על-ידי ייבוש הקופרה של הקוקוס בטמפרטורה נמוכה, ואחר כך עיבודו של הבשר בכבישה קרה. השמן נפלט אל תוך המכבש ואחר כך מועבר לבקבוקים. שמן קוקוס לבן, במרקם של שמנת, נעשה שמן צלול כשמחממים אותו בטמפרטורה שעולה על 26 מ"צ.

שמנת קוקוס (לפעמים מכונה חמאת קוקוס) מיוצרת מאגוזי קוקוס בוגרים שמכילים בשר לבן קשה (קופרה). את הקופרה מקצצים ואוספים. אחר כך עובר הקופרה תהליך של ערבוב ולישה ארוך מאוד, באמצעות מערבל מפלדה אל-חלד או מאבן. התהליך נמשך 24 שעות, ובמהלכו מתפרק הקופרה לחלקיקים זעירים ביותר, והוא נעשה חמאת אגוזים עם מרקם של "גבינת שמנת" (להבהרת הדברים: אין הבדל גדול בין שומן ושמן; ניתן להשתמש בשני המונחים).

שמן קוקוס ושמנת קוקוס שימשו כמזון ותרופה מאז שחר ההיסטוריה. האיורוודה (Ayurveda, שיטת הרפואה של הודו) ומערכת הבריאות בפולינזיה משבחות זה זמן רב את תכונות המרפא וטיפוח הגוף של הקוקוס. שמנת קוקוס טעימה כל כך, שהאתגר הגדול ביותר הוא לנסות להפסיק לאכול אותה. מבחינת המשקל יש בשמן קוקוס פחות קלוריות מאשר בכל מקור שומן אחר. שלא כמו שומנים מהחי, רוויים, ארוכי-שרשת, שטופים בכולסטרול ועתירי-קלוריות, שנמצאים בבשר ובמוצרי חלב, שמנת הקוקוס ושמן הקוקוס מכילים שומנים רוויים גולמיים שמורכבים, לרוב, מחומצות שומן בינוניות-שרשרת (שרשרת ארוכה או בינונית או קצרה – על-פי מספר אטומי הפחמן שיש בשרשרת); המטבוליזם של חומצות שומן אלה קל יותר לגוף, ולכן הוא מצליח להמיר אותן במהירות לאנרגיה.

תועלת

הנה רשימה של התועלות הרבות שניתן להפיק ממוצרי קוקוס כגון בשר קוקוס צעיר, שמנת קוקוס ושמן קוקוס:

• הם משפרים את העיכול ואת ספיגתם של ויטמינים מסיסים בשומן ושל חומצות אמינו.
• הם רבי-ערך למערכת החיסונית, משום שהם מכילים חומצות שומן רוויות נוגדות-נגיפים, נוגדות-פטריות ונוגדות-חיידקים, והם עוזרים במאבק טבעי נגד התפתחות יתר של נגיפים, חיידקים ופטריות.
• הם משפרים את ניצול הסוכר בדם ומסוגלים להקל תסמיני תת-סוכר.
• הם משפרים את ספיגתם של הסוגים הנכונים של סידן ויוני מגנזיום.
• הם מכילים +90% שומן רווי טבעי – לבנת-בניין נדירה וחשובה לכל תא בגוף האדם. שלא כמו שומנים רוויים מהחי (שקיים קשר ביניהם לבין בריאות לקויה), השומן הרווי בשמן הקוקוס הבנוי מחומצות שומן בינוניות-שרשרת. חומצות מסוג זה תומכות במערכת החיסונית, בבלוטת התריס, במערכת העצבים ובעור, ומספקות במהירות אנרגיה.
• הם מכילים נוגדי-חמצון חזקים מאוד בצורת שומנים ושמנים רוויים טבעיים. שמן הקוקוס מכיל חומצה לאורית (Lauric acid, חומר נוגד-נגיפים חזק מאוד) בכמות שעולה על כמותה בכל צמח אחר.
• הם עוזרים לגוף להשתמש ביתר יעילות בחומצות שומן חיוניות (אומגה-3, אומגה-6) ובחומצות שומן ופוספוליפידים אחרים (Phospholipids, כולין, לציטין וכן הלאה). אתם יכולים וצריכים לקחת שמן קוקוס במקביל לחומצות שומן אומגה-3 או מזונות-על עשירים בחומצות שומן אלה, כגון זרעי קנביס, אבקת פיטופלנקטון ימי, אצת AFA כחולה-ירוקה וכן הלאה. שמן קוקוס וחומצות שומן אומגה-3 יעילים פי שניים כשלוקחים אותם ביחד, במקום לחוד.
• הם עוזרים בוויסות הייצור של הורמונים בריאים ובתמיכה בהם.
• הם חומרי מוצא של תרכובת הורמונים נוגדת-הזדקנות, שמכונה פרגננולון (Pregnenolone, הורמון סטרואידי, חומר מוצא לכל ההורמונים הסטרואידיים).
• הם מגבירים את מהירות פעולתה של בלוטת התריס, וכך הם מאפשרים לגוף להוריד משקל עודף ולסלק מתוכו רעלים שהצטברו בו. בניגוד לאמונה שהייתה נפוצה בעבר, הגוף לא מסוגל לאחסן בתוכו את השומן של אגוזי הקוקס; הוא מוכרח לשרוף אותו מייד, והדבר עוזר בהאצת המטבוליזם של שומנים עודפים.
• הם עוזרים בסילוק חומצות שומן-טראנס רעילות, שהן תוצר של הידרוגנציה (Hydrogenation, הוספת אטומי מימן לחומצות שומן צמחיות, כדי להאריך את חיי המדף שלהן).
• הם משקמים את רמת השומן הרווי הטבעי בעור, בשכבות שומן תת-עוריות וברקמות תאים. השומנים הרוויים במוצרי הקוקוס חיוניים לבריאותה של מערכת העצבים המתפתחת אצל ילדים.
• הם מגבירים את המטבוליזם ועוזרים בירידה במשקל, הודות לנוכחותן של חומצות שומן רוויות בינוניות-שרשרת במוצרי קוקוס. בעלי-חיים שניזונים מאגוזי קוקוס ובשמן קוקוס לעולם אינם סובלים מעודפי שומן. כשמאכילים אותם שמן סויה שעבר הידרוגנציה חלקית ושומנים מעופשים אחרים, הם עולים במשקלם.
• הם לא מכילים כמויות משמעותיות של כולסטרול, ולמעשה תומכים בבריאות הלב וכלי הדם. דברים אלה מבוססים על מחקר שצוטט על-ידי ד"ר ברוס פייף וחוקרים אחרים בתחום, כולל המחבר של ספר זה.
• הם תומכים בייצור כולסטרול בריא בכבד. ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה זה (HDL) הוא סוג הכולסטרול שאנחנו רוצים ושחיוני לייצור הורמונים בריאים. כולסטרול HDL לא גורם למחלות הסתיידות כגון מחלת לב כלילית (Coronary heart disease). מוצרי קוקוס מעולם לא היו קשורים למחלות לב כלשהן. השומן הרווי, שמופק אחרי הבישול ממוצרים מהחי (בשר מבושל וחלב וגבינה מפוסטרים), עשוי להיות מסוכן משום שהוא כל כך דביק שהוא הופך למצע גידול לאורגניזמים מייצרי-סידן; אורגניזמים אלה נדבקים אל השומן כמו ספחת ואחר כך סותמים את הנימים, ובסופו של דבר את כל מערכת הלב וכלי-הדם. בנוסף, מוצרים מבעלי-חיים שגדלים בחוות תעשייתיות (בשר, עופות, גבינה, חלב וכן הלאה) הם כשלעצמם כבר מזוהמים באורגניזמים מייצרי-סידן. ההסתיידות נעשית, בצורה בלתי-נמנעת, לגורם העיקרי כמעט בכל מחלה כרונית.

בישול שמן קוקוס

שמן הקוקוס הוא היציב ביותר (מכל חמאה/שמן ידועים) בטמפרטורות גבוהות (עד 77 מ"צ). לכן, אם אתם עומדים לחמם או לבשל מזון כלשהו, השתמשו אך ורק בשמן קוקוס. משמעות הדבר היא שתשתמשו בשמן קוקוס במקום חמאה, מרגרינה, שמן קנולה, שמן תירס או שמן חריע. שלא כמו שמנים/שומנים אלה, שמן הקוקוס לא גורם לפולימריזציה של השמן (כלומר, להפיכת מרכיבים שלו לרעילים וליצירת רדיקלים חופשיים, גורמי חמצון) או לייצור חומצות שומן טראנס מסוכנות (שומן או שמן מוקשים חלקית, בתהליך הידרוגנציה), משום שהוא רווי לגמרי. בגלל מאפיין זה שמן הקוקוס עדיף אפילו על שמן זית כשמן בישול.

שמן קוקוס למריחה מקומית על העור וכשמן ארוטי

שמן קוקוס נהדר למריחה על העור. שמן זה, עם חומצות השומן בינוניות-השרשרת שלו, מסיר חיידקים רעילים, לא בריאים, מהעור ובו בזמן מטפח סביבת עור שבה יכולים אורגניזמים ידידותיים לחיות בשלווה. התוצאה היא עור יפה, בריא, רך וצעיר. אפשר למרוח שמן קוקוס על רוב חלקי הגוף, פרט לנקבוביות העדינות על הפנים ועל הקרקפת.

אתם יכולים להכין שמן ביתי. לשם כך ערבבו חמאת קקאו עם שמן קוקוס, ביחס של 50:50, וחממו קצרות, כדי למזג אותם. נסו תערובת זו על העור שלכם, כתזונה מעולה עבורו.

שמן קוקוס ובריאות השיניים

מרחו כפית שמן קוקוס על החניכיים והשיניים שלכם (או של ילדיכם) כדי להרוג חיידקים ולעזור בייצוב ה-pH שבפה. שמן קוקוס עוזר בהגנה על השיניים שלכם. הוא תורם להיווצרות ביופילמים בריאים בפה (Biofilm, רובדי אורגניזמים שנצמדים לשיניים ולחך ועלולים לגרום לבעיות בפה).

אחסון שמן קוקוס ושמנת קוקוס

שמן קוקוס מאיכות טובה הוא שמן יציב מאוד ולא דורש קירור. שמנת הקוקוס עמידה פחות לחיידקים, ולכן יש לקרר אותה כדי לשמור על טריותה.

מתכון עם שמן קוקוס:

גלידה קוקוס-וניל

2 כוסות שקדים לא קלויים מושרים במים כמה שעות
3 כוסות מים
½ כוס שמן קוקוס
¼ כוס אזוב אירי (אצת-ים מהאוקיאנוס האטלנטי), דחוס היטב, אחרי השריה של 8-3 שעות ושטיפה טובה
1 כוס נקטר אגבה (או דבש גולמי לטעמכם)
¼ כפית אבקת וניל
2 כפיות תמצית וניל
¼ כפית מלח הימלאיה

ערבלו את השקדים בבלנדר עם מים עד להיווצרות תערובת סמיכה. סננו את התערובת דרך שקית להכנת גבינה ואחסנו את הדייסה שנוצרה עבור מתכון אחר. ערבלו 1 כוס מחלב השקדים עם האזוב האירי עד שתיווצר תערובת חלקה מאוד. הוסיפו את כל שאר החומרים וערבלו ליצירת תערובת חלקה. שפכו לתוך מכל הקפאה והקפיאו במשך הלילה. הפשירו כחמש דקות לפני ההגשה.

הצעות לגיוון: החליפו את המים בחלב שקדים או בתה צמחי כלשהו כגון מנתה, תפוז או פירות יער. אתם יכולים להוסיף ¼ כוס אבקת קקאו גולמי או ½ כוס פירות כגון פירות יער.

 

הכתבה באדיבות אורגניק מרקט ומתחמי גרין בסניפי שופרסל
לפרטים אודות מבצעי קוקוס ומזון אורגני
לחצו כאן

 

 

מוצרים שאולי יעניינו אותך

השאירו תגובה: