Powered by WP Bannerize

Powered by WP Bannerize

מחג הביכורים לחגם של יצרני החלב

מאת: זהר צמח וילסון, מורה ויועץ בגישת התזונה האינטגרטיבית
כיצד הפך חג השבועות מחג הביכורים לחגם של יצרני החלב ומדוע מומחי תזונה סותרים זה את זה בהמלצותיהם לגבי צריכת מוצרי חלב. זהר צמח וילסון מציע שנלמד להקשיב לעצמנו.

האם מוצרי חלב בריאים עבור בני האדם? כמו כל סוגיה בתחום התזונה, תלוי את מי שואלים. הגישה הרשמית של הדיאטניות הקליניות היא שמוצרי חלב בריאים וחיוניים.

הנטורופתים לעומת זאת אינם חסידים גדולים של מוצרי חלב מכיוון שהם עלולים לעודד יצירת ליחה, נזלת כרונית, דלקות אוזניים, בעיות בסינוסים, פצעי בגרות מוגלתיים, אסטמה, ועוד סוגיות בריאותית. הדיאטניות הקליניות שוללות כל קשר בין צריכת מוצרי חלב לסוגיות הבריאותיות הנ"ל.

אז למי מקשיבים? רגע, עוד לא סיימתי לבלבל אתכם. דיאטניות קליניות טוענות שחלב הוא מקור טוב לסידן ולכן חשוב לבריאות העצמות. מנגד, אוסטאופורוזיס
(דלדול עצם) נפוץ יותר דווקא במדינות בהן צריכת החלב גבוהה יותר. ואם לא די בכך, הרפואה ההודית העתיקה איורוודה רואה בחלב חם מזון חשוב עבור אנשים מסויימים ואילו הרפואה הסינית, על אף שאינה שוללת מוצרי חלב לחלוטין, רואה בהם מקררים ומגבירי ליחה המכבידים על מערכת העיכול. טבעונים
(Vegans) וטבעונאים (Raw Food) נמנעים אף הם ממוצרי חלב מסיבות מוסריות, בריאותיות, ואקולוגיות.

בתרבות הישראלית המושתתת על רעיון "ארץ זבת חלב ודבש," למוצרי החלב נוכחות בולטת. ארוחת הבוקר הישראלית המפורסמת מורכבת ברובה מגבינות, יוגורט, חמאה, וחלב. מעדני חלב, שהם בעצם פודינג תעשייתי מומתק בסוכר או בממתיק מלאכותי, משווקים בעיקר לילדים וזכו למרבה הפליאה להמלצת משרד הבריאות כאחת החלופות לארוחת בוקר מזינה לילדים.

חג השבועות – מחג הביכורים לחגם של יצרני החלב

סיבות שונות קושרות את חג השבועות לצריכת מוצרי חלב. ישנה גירסה שעם קבלת התורה בהר סיני אושרה לבני ישראל אכילת מוצרי חלב שעד אז לא הותרה עקב איסור "אכילת איבר מן החי" שפירושו שאין לאכול חלק מחיה כשהיא עדיין בחיים, דבר שלכאורה כולל גם חלב.

חלב בגימטריה שווה 40 – מספר הימים בהם שהה משה על הר סיני. ואם כבר בגימטריה עסקינן, אז גבינה שווה 70,  כמספר הפנים של התורה. אפשר להוסיף לכך שהר סיני נקרא גם "הר גבנונים," כשהכוונה היא לפסגות, אך גם זו יכולה לשמש סיבה טובה לצריכת גבינה – כדי להיזכר בהר סיני.

ישנן סיבות נוספות, איזוטריות לא פחות, הקושרות את מוצרי החלב לשבועות, גם הן עלולות להישמע כמו לסמן את המטרה סביב החץ. אין זה מונע מבעד המחלבות הגדולות לצאת לקראת כל חג שבועות עם מוצרים חדשים וקמפיינים שיווקיים גדולים הרוכבים על הגל הזה.

מה החלב שלנו אכל

לקח לי שנים של עבודה כיועץ בריאות כדי להבין שהדברים אינם שחור ולבן ושהתחום האפור הוא המקום בו מסתתרים כל הצבעים על כל גווניהם. יש אנשים ומצבים בריאותיים שמוצרי חלב יכולים לסייע ויש כאלה שדווקא הימנעות ממוצרי חלב היא הפתרון. לדוגמא, לאנשים עם עודף משקל ועור פנים עם כתמים לבנים, יהיה עדיף להימנע ממוצרי חלב בקר. זוהי התבוננות של מעבר לספירת קלוריות או אחוזי שומן: די להביט בפרה עצמה ולראות שהיא חיה כבדה ואיטית. זוהי בדיוק האנרגיה ההפוכה מזו שבה חפץ אדם הרוצה להפחית ממשקלו.

נתון חשוב ממנו מתעלמות המחלבות הגדולות בישראל הוא איכות החלב, נגזרת הכרחית של כיצד גודלו הפרות או הצאן ובמה הם הוזנו. בעוד שבעבר פרות אכלו עשב, מוצרי החלב התעשייתיים של ימינו מבוססים על חלב של פרות שאינן ניזונות מעשב אלא מוזנות מתערובות דגנים שערכן התזונתי נחות מזה של העשב העשיר. התוצאה היא חלב לא איכותי, עם הרבה חומצת שומן אומגה 6 (המצויה יתר על המידה בתזונה המודרנית) ומעט מאוד חומצת שומן אומגה 3 החיונית. נוסיף לכך הורמונים ואנטיביוטיקה הניתנים לפרות וחומרים משמרים המוספים לחלק לא מבוטל ממוצרי החלב בסופרמרקטים ונקבל מתכון לחולי ולא לבריאות.

ניתן להבין לחלוטין את מבוכתו של הצרכן הישראלי החפץ במזון בריא וטעים. כדאי לאותו צרכן לעצור לרגע ולהתבונן על עצמו, גם בראי וגם התבוננות פנימה. האם ישנן סוגיות בריאותיות שהימנעות מחלב יכולה לסייע? איזה מוצרי חלב הוא רוכש – תעשייתיים עם תוספות כמו סוכר וחומרים משמרים או מוצרים אורגניים ללא סכנת הורמונים ואנטיביוטיקה? בקר או צאן? באלו מינונים?

את הבריאות שלנו לא נשיג מתוך עלוני המתכונים לחג של יצרני החלב אלא מתוך התיידדות עם גופנו וההכרה בצרכיו הייחודיים. חג ביכורים שמח.

 

לאתר של זהר, לחצו כאן

 

 

השאירו תגובה:
  1. זהר

    רואיינתי ב"ערב חדש" על נושא מחלוקת החלב. אפשר לצפות בראיון בקישור http://www.23tv.co.il/239-he/Tachi.aspx יש לבחור לצפות בפרק של 16.5.10. הראיון על החלב הוא החל מדקה 35:00.

  2. דיאטנית

    מחקים רבים מראים יתרונות של צריכת מוצרי חלב, כן, גם על רמת הסידן בגוף. בתזונה המערבית יש כמה בעיות שמפריעות ליצירת עצמות חזקותאך לא מוצרי החלב כפי שטוענים הנטורופתים. אלא צריכת קפה, משקאות מוגזים, עישון, מלח.מתברר שגם כמות ויטמין D אינה מספקת בגופם של רבים מאתנו גם בישראל שטופת השמש וגם זה משפיע על משק הסידן בגוף. שנית, יש אנשים שיש להם רגישות למוצרי חלב ולהם באמת לא מומלץ לצרוך מוצרי חלב אך מכאןועד לצאת להמלצה גורפת לכלל האוכלוסיה להימנע ממוצרי חלב הדרך ארוכה. אני לא בעד סוצרי חלב עם סוכר, וממליצה לכל מי שרגיש לנסות מוצרי חלב עזים שהם אכן קלים יותר לעיכול. מוצרי חלב הוכחו כתורמים להרזייה, כמספקי חלבון עם ערך ביולוגי גבוה וספקי מינרלים שונים לא רק סידן.

  3. זהר

    מה שחסר לי בהתייחסות הדיאטנית לנושא החלב זה איכות החלב. כתבתי ע"כ במאמר הזה, אך הגישה היא פשוט להתעלם מהנתונים. אכן, חלב יכול לספק חלבון אך זה חייב לבוא ממקור איכותי – ללא תרופות והורמונים ועם מזון טוב לפרות (עשב). זה לא המצב במשק החלב המתועש בישראל בו החלב מובל במכליות ענק למפעלים עוד יותר גדולים. גם קיימת הסוגיה שסידן לא נספג טוב מחלב עקב ריבוי הזרחן בחלב ומיעוט המגנזיום. כיצד נסביר שהמחלבות מוסיפות היום סידן לחלב? הרי אם הוא מקור טוב לסידן, למה להוסיף בצורה מלאכותית? אפשר באותה מידה להוסיף סידן לקולה או לקרמבו. ודרך אגב, רוצים עצמות חזקות? עשו פעילות גופנית. זו הדרך הטובה ביותר לחיזוק צפיפות העצם. בתזונה נוכל לחזק את צפיפות העצם ע"י אכילת טחינה (עדיף משומשום מלא), עלים ירוקים (ברוקולי, חסה, סלרי, כרוב, ועוד רבים וטובים), סרדינים, ועוד מאכלים נוספים. כך שיש שפע בחירות בריאות ולכן אין צורך לבחור בחלב תעשייתי שמגיע בעיסקת חבילה עם הרבה בעיות בריאותיות, כולל סיכוי גדול יותר לסרטני השחלות והערמונית.

  4. תשובה לזהר

    אכן אם כבר חלב, אז איכותי ואני מסכימה שאין צורך בתוספות וגם לא במניפולציות על אחוזי השומן. אין ספק שפעילות גופנית ואכילת מזונות אחרים עשירים בסידן מסייעים לחיזוק העצמות. לגבי איכות החלב בארץ, אין לי נתונים על תוספות והורמונים, אך לא אתפלא אם יש אמת בדבריך