supherb_Fly
supherb_Fly

ויטמין PHYLLOQUINONE - K

מאת: ד"ר אטקינס
זמן קריאה: 3 דקות
מידע בנושא ויטמין K מתוך הספר "עוצמת הריפוי של תוספי התזונה" מאת ד"ר אטקינס בהוצאת פוקוס
Laisha_In

ויטמין K: המפתח לבריאות העצם

ויטמין K פחות ידוע מכל הוויטמינים ולכן הוא מופיע לעיתים רחוקות בלבד, אם בכלל, על תוויות המזון לצד חומרי התזונה האחרים. ייתכן שלא תמצאו אותו כלל בחנות הטבע הממוצעת, כחלק ממלאי התוספים הרגיל בחנות. לעיתים, אף המתעניינים בנושא תוספי התזונה אינם מכירים אותו.

מאחר שהוא מוזכר לעיתים כה רחוקות, ייתכן שתסיקו מכך שחסר בוויטמין K אינו מתקבל על הדעת או שאין לו כל משמעות. הדבר אינו נכון. חסר בוויטמין K נפוץ ביותר, וכנראה מהווה סיבה עיקרית שאינה מוערכת דייה לדלדול העצם. לעיתים קרובות, אם כי לא תמיד, החסר נגרם בעקבות נטילת תרופות נוגדות קרישה. התופעה כה נפוצה, עד כי שליש מן הנשים סובלות, ללא ידיעתן, מחסר בוויטמין K.

בניית העצם

האות K מייצגת את המילה "קרישה" בשפה הדנית. ללא הוויטמין הזה, תהליך הקרישה החיוני לקיומנו לא יתרחש. למרות העובדה שהחיידקים הידידותיים במעיים מייצרים עבורנו ויטמין K, כאשר הוא נתגלה (בשנת 1929) הוא הוגדר כחיוני. ניתן לצרוך אותו על ידי אכילת ירקות בעלי עלים ירוקים ולכן צריכתו איננה קבועה. השיעור הנמוך של ההפרעות בקרישה, כפי שהוא מדווח על ידי הרופאים, אינו עולה בקנה אחד עם שיעורי החסר, שאף הם נחשבים לנמוכים. רבים מאתנו אכן יכולים להסתדר עם פחות מהרמה המיטבית של ויטמין K בדם. עם זאת, אלה הדואגים לבריאות עצמותיהם, מוטב שיקדישו לנושא תשומת לב יתרה.

ללא כמות מספקת של ויטמין K, אין באפשרותנו לייצר אוסטאוקלצין, המסגרת המבנית בתוך העצמות שלנו, שסביבה מתגבש הסידן. במקרה של בעיה זו, הסידן עובר דרך גופנו ומופרש באמצעות השתן. הסיכון להיווצרות שברים בעצמות עולה בהתאם לכך. אצל נשים הסובלות מדלדול העצם יש רק כ-25% מכמות הוויטמין הנמצאת בגופן של נשים בריאות.

כאשר דואגים למלא את מצבורי הוויטמין בגוף, המצב משתפר במידה ניכרת. ייצור האוסטאוקלצין מתחיל שוב, יציאת הסידן מהגוף מואטת ובניית העצם מתחילה מחדש. במחקר שנערך בקרב נשים בגיל המעבר התגלה, כי נטילת תוספים של ויטמין K העלתה את הסמן המורה מהי כמות העצם שהגוף מייצר.

מחקרים נוספים נערכו לבדיקת תכונותיו האחרות של ויטמין K. למרבה הצער, הם לקו בחסר. עם זאת, במחקרים אחדים נרמז כי יש ביכולתו לסייע במניעת סרטן. ייתכן שוויטמין K הורס באופן סלקטיבי תאי סרטן. ניסויי מעבדה מוכיחים, כי נטילת תוספים של ויטמין K ביחד עם ויטמין C יכולה לבלום את צמיחתם של תאים סרטניים בשד וברירית הרחם. מחקר אחר הוכיח, כי מינון של 5 מ"ג ליום, יחד עם ויטמין C, יכול להקל על תופעות הבחילה וההקאות הנלוות להיריון. לנשים הרות מומלץ ליטול את הוויטמין גם כדי למנוע דימום ביילוד.

המזיקים הסמויים לבריאותנו

צריכה בלתי מספקת הנה הסבר חלקי בלבד לשאלה מדוע אנשים לוקים בקלות בחסר בוויטמין K. אחד המזיקים העיקריים בתחום הוא התרופה נגד קרישת הדם שמשמשת אנשים רבים החולים במחלת לב. ברפואה המקובלת, נהוג לטפל בבעיות הלב וכלי הדם בתרופה וארפרין ובתרופות דומות הגורמות ל"דילול הדם", שהורסות את מצבורי הוויטמין בגוף.

האם נאמר לאנשים הלוקים במחלות לב, כי המנגנון הטבעי של גופם הגורם לקרישת הדם מסכן את בריאותם יותר מן החסר בוויטמין K? האם תבחרו להמיר את הסיכון ללקות במחלה כלשהי בסיכון בריאותי אחר? האירוניה היא, שאין כל צורך לעמוד בדילמה אומללה זו, מאחר ששתי בעיות בריאותיות אלה אינן קשורות זו בזו בהשפעה הדדית ייחודית כלשהי. ייתכן כי הגישה התרופתית איננה הפתרון המיטבי, מאחר שהיא גורמת לתופעות לוואי. ניתן למנוע את התקבצותן של הטסיות, ובכך למנוע היווצרות של קרישי דם, על ידי נטילה סדירה של תוספי תזונה – שמן דגים, ויטמין E וברומליין. בדרך זו, לא ייווצר חסר בוויטמין K. יתרונותיהם של תוספים אלה יהיו בגדר ההטבה הנלווית לטיפול.

לא רק הטיפולים במחלות הלב, שכוונתם טובה, מסכנים את מאגר הוויטמין K בגופנו. גם הטיפול באמצעות כימותרפיה יפגע בוויטמין K, כמו גם השימוש באנטיביוטיקה וברוב התרופות נוגדות הפרכוסים. גם מחלות של מערכת העיכול מזיקות. מאחר שמרבית האספקה של ויטמין K לגוף מתקבלת מהחיידקים הידידותיים שבמעיים שלנו, החסר בוויטמין יימצא לעיתים קרובות אצל הלוקים בשלשול כרוני, הסובלים ממחלת קרוהן או החולים בדלקת המעי הגס.

 

מידע בנושא ויטמין K מתוך הספר "מדריך מפה לריפוי טבעי" מאת ד"ר ראובן ברק (M.D) וענת צחור בהוצאת מפה

ויטמין K – מסיס בשומן – PHYLLOQUINONE

מקורות לויטמין K :

ירקות ירוקי עלה או כבד. גם מיוצר במעי על ידי חיידקי מעי, אך בצורה פעילה פחות.

תפקידים של ויטמין K :

נאגר במידה מסוימת בכבד וחשיבותו ביצירת גורמי קרישה החיוניים בעת פציעות או חבלות. יעיל בטיפול בבחילות בהריון, דלדול עצם, בעיות קרישה.

גורמי מחסור וסימפטומים של ויטמין K :

בעיות ספיגה או שימוש ממושך באנטיביוטיקה עלולים לגרום למחסור בוויטמין K.
סימני מחסור: דימומים ושטפי דם; מחלת כבד.

נזקים מעודף של ויטמין K :

פגיעה בתפקודי הכבד, הפרעות במנגנון הקרישה

מנה יומית מומלצת (RDA) של ויטמין K :

במבוגרים: כ-100 מיקרוגרם.

 

מידע בנושא ויטמין K מתוך 'כוח הצבע'- המדריך השלם לצריכת ירקות מ-5 קבוצות הצבע, בהוצאת מועצת הצמחים, ענף הירקות בעריכת: מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית .M.Sc

 

ירקות העשירים בויטמין K

ירק
(100 גר')**

ויטמין K
(מק"ג)

% מהמנה היומית
המומלצת*

פטרוזיליה

1640

1562%

עלי חרדל

497

473%

תרד מבושל

494

470%

בזיליקום

415

395%

כוסברה

310

295%

עולש

231

220%

עירית

213

203%

ברוקולי מבושל

141

134%

כרוב ניצנים מבושל

140

133%

חסה, עלים סגולים

140

133%

ארוגולה (רוקולה)

109

104%

חסה רומאית

103

98%

*מנה יומית ממוצעת מומלצת למבוגר

**ירק חי אלא אם מצוין אחרת

 

אין במידע המובא לעיל משום המלצה לשימוש, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ פרטני עם איש מקצוע מוסמך מהתחום

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו